Відеотеку із 170 записами "Щедрика", зробленими виконавцями у десяти країнах, передадуть до музею Миколи Леонтовича на Вінниччині. Серед них є виконання колядки мовою жестів і... танцю.

 

Усі записи колективів і окремих виконавців були зроблені під час інтернет-флешмобу, присвяченого 100-річчю з часу першого виконання "Щедрика". Акцію ініціював Назарій Давидовський, викладач кафедри музичного виховання Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу. Для участі в ній необхідно було записати твір, розмістити запис у соцмережах або на каналі YouTube, кинути виклик іншим колективам або виконавцям. Заспівом до такої ініціативи стало виконання "Щедрика" хоровим колективом "Соломія" під орудою Назарія Давидовського. Колектив створено у згаданому гуманітарно-педагогічному коледжі. Фінал флешмобу відбувся 15 лютого нинішнього року у Вінниці.

 

-- Я не очікував, що моя ідея захопить стількох виконавців, -- зазначив під час підбиття підсумків акції Назарій Давидовський. -- Популярний твір найчастіше виконували художні колективи, але було й масове виконання людей на площах, вразило його прочитання мовою жестів і навіть мовою танцю. Привертає увагу те, що музичний супровід здійснювався різними інструментами і церковними дзвонами.

 

Присутній на підсумках акції голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій звернув увагу на консолідуючу роль акції. "Щедрик" об'єднав навколо себе увесь світ, -- наголосив керівник області. -- Проведений флешмоб став також гарною популяризацією нашого краю, на теренах якого народився талановитий композитор і звідки полетіла у світ його щедрівочка".

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України