У середу під час позачергового засідання Кабінет Міністрів схвалив розпорядження про запровадження в країні тимчасового надзвичайного стану в енергетиці. 


При цьому прем’єр Володимир Гройсман запевнив, що уряд робитиме все, щоб не допустити, або мінімізувати, будь-які відключення електроенергії. «Зараз ми на максимум довантажимо усе, що можливо довантажити, що є не здорово, тому що на максимумі довго працювати неможливо. Хотів би, щоб мене зрозуміли всі українські громадяни: ми будемо управляти системою так, щоб мінімізувати будь-які негативні наслідки», — наголосив він після ухвалення розпорядження уряду «Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії».


Відповідно до цього розпорядження, яке поки що діятиме до 17 березня цього року, в разі дефіциту потужності в енергосистемі можливі тимчасові відключення електроенергії, а центральний диспетчер НЕК «Укренерго» отримав право в ручному режимі регулювати виробництво електроенергії кожної конкретної ТЕС.


«Для чого ми переводимо теплові електростанції в ручне управління? Для того, щоб максимально завантажити ті блоки, які працюють на газовому вугіллі й зменшити роботу блоків, які працюють на антрацитовому вугіллі. Це — перше. І друге — ми даємо можливість «Енергоатому» збільшити виробництво електроенергії», — сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. Він також зазначив, що у травні минулого року, коли також мали місце енергетичні проблеми, на атомну промисловість у загальному енергетичному балансі припадало тільки 47% електроенергії, сьогодні ця цифра становить 57%, а після здійснення низки передбачених розпорядженням заходів атомні станції вироблятимуть вже 61% електроенергії, що дасть змогу додатково економити ще майже 350 тисяч тонн антрацитового вугілля. Якщо ж врахувати, що нині на складах ТЕС близько 930 тисяч тонн антрацитового вугілля, що на 120 тисяч тонн більше, ніж прогнозували, то є сподівання, що енергетики таки зможуть уникнути віялових відключень.


А відповідаючи на запитання, чому міністерство енергетики та вугільної промисловості не готувалося до можливого блокування постачання вугілля антрацитової групи, міністр Ігор Насалик запевнив, що це не так, бо тільки два реалізовані у 2016 році проекти дозволили зменшити споживання вугілля марки А на 1,5 мільйона тонн. «У 2017 році буде впроваджено інші два проекти, які дозволять зекономити ще 1,5 мільйона тонн антрацитового вугілля, а це загалом становить 1/3 потреби в антрациті», — повідомив міністр.

 

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.


Водночас В. Гройсман заявив, що блокування постачання вугілля є злочином. «Вважаю, що блокада сьогодні саме в частині вугілля — це злочин. Все інше я не беруся судити», — сказав він та закликав розблокувати постачання «тільки вугілля і всього того, що стосується економіки України». Адже, окрім проблем із виробництвом електричної та теплової енергії, блокування також призведе до зупинки металургійних підприємств. «Блокада, а я говорю зараз тільки про все те, що має бути застосоване для виробництва в металургійному комплексі, спричинить зупинку металургійних підприємств країни», — зазначив прем’єр та підкреслив, що в металургійному комплексі працює 300 тисяч людей та що він дає 20% валютної виручки країни.


«Можливо, комусь хочеться, щоб зростання економіки було зупинено, але мені такий сценарій не підходить», — заявив прем’єр та повідомив, що звернувся до РНБО із закликом детально розглянути вплив блокування постачання вугілля з тимчасово непідконтрольних територій на життя українських громадян та вжити усіх необхідних заходів, щоб вирішити це питання.


***


Своєю чергою, в Європейському Союзі закликали негайно припинити блокаду, яка може призвести до енергетичної кризи в Україні, внаслідок якої постраждають громадяни по обидва боки лінії зіткнення. «Блокада залізничного сполучення між районами, які перебувають під контролем уряду, та тими, які наразі за межами його контролю, суперечить дуже необхідному комплексному підходу до українських громадян, які проживають на непідконтрольній території. Ті, хто відповідають за блокаду, повинні припинити свої дії, а влада має розв’язати цю проблему в першочерговому порядку», — зазначили там.


Фракція «Самопоміч» ініціює ухвалення у Верховній Раді закону про тимчасово окуповану територію. «Цей закон забороняє торгівлю з окупованими територіями. Це розв’яже протистояння, що є в Бахмуті, Лисичанську між ветеранами війни за незалежність, які почали зупиняти цю торгівлю на крові, та людьми, які можуть носити форму української поліції, мати посвідчення українських посадовців, а за фактом заробляти на торгівлі з окупантами», — заявив ЗМІ депутат Єгор Соболєв.


Він додав, що в разі ухвалення цього закону на тимчасово окуповані території можна буде передавати гуманітарні посилки, їжу й одяг, необхідні для громадян, які опинилися в окупації. «Торгівлю має бути заборонено, на Росію має бути покладено юридичну відповідальність за порушення прав наших громадян на цих територіях, за руйнування інфраструктури», — наголосив він.

 

Тим часом

Президент Петро Порошенко назвав перекриття залізничних шляхів сполучення з тимчасово окупованими територіями та спробу їхньої повної економічної блокади дестабілізуючим чинником та підкреслив, що саме внаслідок цих дій уряд був змушений запровадити надзвичайні заходи в енергетиці.


«Українська металургія, якщо блокаду не буде припинено, і організатори виведуть її на так би мовити проектну потужність, може позбутися до 300 тисяч робочих місць, а держава втратить до 2 мільярдів доларів валютної виручки зі всіма відповідними наслідками для курсу гривні», — сказав глава держави у своєму виступі з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та відзначення 28-ї річниці виведення військ з Афганістану.


Також П. Порошенко наголосив, що й на окупованих територіях десятки тисяч людей залишаться без роботи. «Нам краще, щоб вони в шахтах працювали чи стріляли в наших солдатів?» — запитав він і висловився за збереження «вкрай обмежених та дуже лімітованих економічних стосунків» з підприємствами, які, перебуваючи на окупованій території, залишилися у правовому полі України та платять податки до бюджету країни.


Глава держави також повідомив, що під час наради за участю прем’єра досягнуто домовленості про перегляд та обмеження переліку товарів, які дозволяється перевозити через лінію зіткнення. П. Порошенко також повідомив, що на засіданні РНБОУ розглядатиметься питання про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України. «Будемо приймати додаткові рішення щодо диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, не забуваючи при цьому, що й те вугілля, яке видобувають на окупованих територіях, воно теж наше, українське, і повинно мати свою частку в енергетичному балансі країни», — сказав він та висловив переконання, що буде знайдено оптимальні рішення для зняття блокади.


Фото з Урядового порталу.