Стан готовності Києва та перешкоди до проведення у травні 2017 року пісенного конкурсу «Євробачення» обговорили народні депутати з міжфракційних депутатських об’єднань «За Київ» і «За прозоре Євробачення» та підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції.

 

Народні депутати Наталiя Новак, Ігор Луценко, Євген Рибчинський.

 

Пісенний конкурс «Євробачення» відбуватиметься на лівому березі Києва неподалік Дніпра — на території виставкового центру. Однак довкола розташовано безліч потворних МАФів, а також зводяться декілька незаконних, як стверджують народні депутати та громадські активісти, будівель, бізнесових та житлових, без належних дозволів на землевідведення та будівництво. Якщо кіоски та генделики місцева влада обіцяє знести, то з довгобудами — проблеми складніші. Інвестори та забудовники вимагають їх добудувати, водночас є звернення до прокуратури та судів, тож розслідування триває. У КМДА кажуть, що не так легко демонтувати недобудовані споруди, бо це — тривала судова тяганина. Навіть ресторан на плаву — бо вже є рішення суду на користь його власника.

Заступник директора департаменту з благоустрою КМДА Тарас Панчій розповів, що розроблено проекти благоустрою території для проведення «Євробачення», плани заходів — з озеленення, освітлення, капремонту доріг та під’їзних шляхів, демонтажу МАФів. «Є мапа, концепція, перелік усіх тимчасових споруд, які мають бути демонтовані, спільно з райадміністраціями розробляємо схеми тимчасового перенесення таких будівель, — сказав посадовець. — Передбачено запуск річкового трамвая, який доставлятиме киян та гостей столиці до виставкового центру». У КМДА запевнили, що встигнуть до 1 травня виконати основну частину робіт. На облаштування набережної бюджетні кошти не передбачено — для цього залучатимуть спонсорів.

Директор Київського науково-методичного центру з охорони, реставрації та використання пам’яток історії, культури і заповідних територій Ірина Прокопенко зауважила, що територія виставкового центру є ландшафтною пам’яткою, але під час підготовки до «Євробачення» жодних архітектурних втручань не буде — проводитиметься лише облаштування та впорядкування.

Голова підкомітету Ігор Луценко нагадав, що перед проведенням Євро-2012 біля «Олімпійського» було незаконно зведено бізнес-центр «Троїцький», але його знесли. «Процес підготовки до «Євробачення» має бути прозорим і гласним», — зазначив він.

«Влада повинна звернутися до правоохоронних органів і добиватися знесення незаконних об’єктів, мають бути порушені кримінальні провадження, але цього не відбувається», — додала у свою чергу народний депутат України Наталія Новак. За її словами, ділянки, де ведеться забудова, згідно із земельним кадастром розташовані у прибережній захисній смузі у межах затоплення, тож будувати там категорично заборонено. «У статті 13 Конституції зазначено, що надра, земля і води України належать народу України, і будь-яка власність не може використовуватися на шкоду інтересам держави та народу, — наголосила Н. Новак. — Лише купка інвесторів вимагає добудувати будинки, оскільки вони вклали кошти. Тоді як за законом про інвестиційну діяльність інвестор сам несе відповідальність за те, куди він вкладає свої кошти. За Януковича було знесено комплекс «Троїцький», а тепер повинні йти на повідку у забудовників та інвесторів». Парламентарій також висловила думку — якщо до добудови набережної буде залучено кошти забудовників як компенсацію за дозвіл добудувати їхні незаконні будівлі — то це очевидна корупція. Адже для реконструкції набережної має бути оголошений відкритий конкурс.

«Якщо влада не наведе лад на території, прилеглій до місця проведення «Євробачення», це шкодитиме міжнародному іміджу України», — зазначив народний депутат України Євген Рибчинський.

Олександра КУЧЕРЯВА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua