Над своїм винаходом 10-класники Ксенія Коваленко та Ілля Самсонов з Дніпровського хіміко-екологічного ліцею працювали майже дев'ять місяців. Щодня вони проводили в лабораторії чимало часу, адже саме тут талановиті підлітки виготовляли речовину для суперконденсатора, що дає безпечний струм і може використовуватися, наприклад, у роботі електрокарів.

 

Проект юних науковців відзначили на Всеукраїнському конкурсі "Intel Eko -- Україна 2017". Тепер школярі представлять його на міжнародному конкурсі "Intel ISEF", що пройде в Лос-Анджелесі. Його проводять у США вже близько 40 років. Тут збирається по півтори тисячі учасників з усього світу. У журі -- нобелевські лауреати, а імена переможців першості дають малим планетам Сонячної системи.

 

А на всеукраїнському конкурсі, тематикою якого є хімія, біологія та екологія, відзначилися ще одні дніпровські школярі -- брати Давид та Данило Полохови, які синтезували речовину для очистки стічних вод від небезпечного формальдегіду. Їхній проект посів перше місце.

 

Олена ЧЕРНЯВСЬКА.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України