Вечір патріотизму «За Україну, за її долю!», що відбувся у Вінницькій науковій бібліотеці імені Тімірязєва, став даниною пам’яті Героїв Небесної Сотні, троє з яких — представники Вінниччини — історик з обласного центру Максим Шимко, залізничник Леонід Полянський та художник Валерій Брезденюк, обидва із Жмеринки.


Про них говорили як про живих, їх вшановували, як святих. «Небесна Сотне, ви тепер святі» — це назва книжково-ілюстративної виставки, підготовленої працівниками бібліотеки до проведення заходу. Її доповнювала презентація серії книг вінницького автора, науковця Валерія Половинчука — «Небесний сектор», «Добровольці», «Флорида», «Флорида Стелла». Автор ознайомив присутніх, як народжувалися твори, присвячені одній з найважливіших тем сучасності — Революції Гідності.


Земний шлях трьох відважних вінничан зупинився у пік революційних протистоянь 18-20 лютого 2014 року. Розповіді про них звучали на вечорі. Науковий працівник Вінницького обласного краєзнавчого музею Євген Тичук повідав цікаві факти з життя Максима Шимка. Згадав його заклик у соціальних мережах: «Всі — на Київ!», на який відгукнулися сотні земляків. Іменами Героїв названо вулиці у Вінниці і Жмеринці, де вони проживали. Встановлено пам’ятні знаки. В обласному центрі облаштовують сквер імені Максима Шимка, розпочато роботи із спорудження пам’ятника. Учасники вечора, а це представники студентської молоді Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського та коледжу будівництва і архітектури Київського національного університету будівництва і архітектури, читали власні вірші, присвячені пам’яті Героїв. Звучали також поетичні рядки на честь мужніх бійців наших Збройних Cил і добровольців, які зупинили наступ російсько-терористичних військ і нині протистоять їм на Донбасі. Супроводжував патріотичний захід художній співочий колектив «Mezzo Fortі» під орудою Вероніки Ганай.

Вінницька область.