Статистика, зрештою, впоралася з обліком усього виробленого на Запоріжжі минулого року. Як йдеться в повідомленні прес-служби ОДА, валовий збір зернових та зернобобових за попередніми даними становив 2624,6 тисячі тонн у заліковій вазі (96,2 відсотка до 2015 року), соняшнику -- 992,8 тисячі (103,2). Урожайність зернових сягнула 29,7 ц/га (на 0,7 центнера більше, ніж у 2015-му), соняшнику -- 16,5 ц/га (на 1,4 центнера менше).

 

Тут варто додати, що продукція рослинництва, вироблена агропідприємствами області, оцінюється в 7,9 мільярда гривень, тоді як тваринницької реалізовано лише на два мільярди. Утім, тішить той факт, що, наприклад, не лише збережено, а й збільшено на три відсотки кількість великої рогатої худоби. Тобто процес вирізання корів у регіоні, зрештою, припинився. Станом на 1 січня поточного року поголів'я останніх становило 58,5 тисячі голів.

 

Коли вірити тій-таки статистиці, то за умови проживання в області 470 тисяч сільського населення виходить, що одна корівка припадає на вісім сільських жителів. Це із врахуванням ще подекуди збереженого поголів'я на агропідприємствах.

 

Тим часом на ринках Запоріжжя ще трохи і молоко коштуватиме стільки ж, скільки й у супермаркеті. Сьогодні літр базарного торгується за 14 гривень, а в торговельних мережах -- від 16 гривень.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запорізька область.

 

Голос України