Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та інші високопосадовці спільно з урядовцями зустрілися з родинами Героїв Небесної Сотні.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

«Минуло три роки з дня тих подій, але біль не минає», — сказав Андрій Парубій. Він пригадав події трирічної давності, коли йому довелося піднятися 20 лютого вранці з Майдану до Михайлівського монастиря на коротку розмову з міністром закордонних справ Польщі Радиславом Сікорським. Після того, як він знову спустився на Майдан, там вже почався розстріл — «безглуздий, беззмістовний, тільки з метою залякування і знищення людей». «З цими людьми, — сказав А. Парубій, — я пройшов важкий бойовий шлях через весь Майдан і можу сказати, що знав і про мрії багатьох із них».


Голова Верховної Ради наголосив, що багато хлопців були переконані, що продовжують справу попередників — УПА, Січових стрільців, вояків УНР. «Вони знали, що там, на Майдані, був не просто «Майдан за права», це було продовження нашої національно-визвольної боротьби, боротьби за українську незалежність, боротьби за недопущення нової окупації України», — цитує слова А. Парубія прес-служба апарату Верховної Ради.


Голова парламенту озвучив розроблену спільно з урядом ініціативу, що стосується законопроекту, який би надав статус учасника бойових дій для осіб, які одержали тілесні ушкодження під час Революції Гідності, а також статус інваліда війни для громадян, які стали інвалідами внаслідок поранень та інших ушкоджень на Майдані, «розуміючи і усвідомлюючи, що вони фактично були першими, хто пішов у реальний бій за незалежність нашої країни».


«Цей законопроект, — сказав А. Парубій, — буде запропоновано на погоджувальній раді у парламенті, щоб у вівторок Верховна Рада його розглянула в першому читанні».


За словами парламентарія, «з приводу цього документа виникали дискусії. Ми домовились, що приймемо його в першому читанні для того, щоб почути й інші пропозиції та думки. Вже після цього зможемо скорегувати його до другого читання».


«Переконаний, що сама логіка і підхід є правильні: наші бійці на Майдані фактично були першими учасниками бойових дій за незалежність України. Пізніше і їхні побратими підуть в бій під Слов’янськ, під Дебальцеве, під Маріуполь. Ухвалення законопроекту у першому читанні буде стимулом до дискусії перед другим читанням», — зазначив А. Парубій.


Він запропонував створити невелику робочу групу, до складу якої увійдуть не тільки урядовці та представники парламенту, а щоб це була ініціатива, обговорювана спільно з представниками громадянського суспільства.


«Такі ініціативи і такі речі повинні відбуватися лише в діалозі, і тільки в спільному розумінні того, який статус ми надаватимемо громадянам, які полягли на Майдані», — підкреслив він.


А. Парубій висловився за те, щоб представники згаданої робочої групи змогли спільно обговорити й інші речі, які стосуються й вшанування героїв, зокрема, ідеї щодо меморіалу, про який казав Президент України.


Він закликав зустрітися у найближчі дні й докладніше обговорити ці теми.