Замок Любарта в Луцьку місцеві працівники культури таки хочуть перетворити на базар. Наша газета вже писала про численні фестивалі вуличної їжі, які проводяться на території старовинної фортеці, наводила негативні відгуки на це дійство користувачів соцмереж. Аж знову читаємо оголошення, що в суботу, 25 лютого, в замку відбудеться фольклорно-мистецьке дійство "Масляна". Відвідувачам обіцяють народні гуляння, обряд Колодія, виступи фольклорних колективів, спалювання опудала, конкурси, забави, частування стравами, святковий передзвін. Організаторами гулянь виступають управління культури облдержадміністрації та державний історико-культурний заповідник у місті Луцьку.

 

Такі дійства відбувалися в обласному центрі і в попередні роки, та місцем їх проведення був парк культури і відпочинку імені Лесі Українки. Але ж там вхід вільний і квитків не продаси. Реалізатори млинців торгують вільно. А вхід у замок платний, напевно просто так торговців різною смакотою не пускатимуть... Чи не час Міністерству культури навести лад із використанням замку в Луцьку, що є не лише пам'яткою архітектури та історії загальнодержавного значення, а й некрополем для багатьох поколінь лучан, рештки яких покояться на зруйнованому цвинтарі колишнього собору Івана Богослова.

 

Є в цій справі ще одна гірка нотка. 22 лютого Луцьк прощатиметься ще з одним героєм АТО, командиром зенітно-ракетного взводу 72 ОМБр Максимом Гринчишиним, котрий загинув 19 лютого на Донеччині. Не дарма гуляння в замку "з дзвонами" користувачі оцінили критично. "Дуже нагадує "Тіні забутих предків", відспівали Йванка -- а тепер дискотека", -- пише користувач Язичник. "22-го траур, 25-го гуляння!" -- обурюються користувач Мар'яна.

 

Що ж, якщо вже в дзвони бити, то лише в жалобні. Має ж бути якась мораль!

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України