Ранкове засідання 21 лютого


З нагоди третіх роковин розстрілів учасників Революції Гідності на Майдані Незалежності народні депутати вшанували пам’ять Воїнів Світла хвилиною мовчання. «Безжальний, безглуздий і жорстокий розстріл призвів до смерті багатьох Героїв Небесної Сотні», — зауважив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.


Для гідного вшанування Героїв депутати розглянули декілька проектів законів, спрямованих на посилення соціального захисту постраждалих на Майдані та членів їх родин, а також учасників АТО.


Урядовий законопроект про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (№ 5697), який представив міністр соціальної політики Андрій Рева, передбачає надати статус учасника бойових дій особам, які одержали тілесні ушкодження, та поширити пільги на родини Героїв Небесної Сотні, а пораненим на Майдані та учасникам АТО, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, та в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, під час проведення антитерористичної операції, — статус ветеранів війни.


Народний депутат Максим Бурбак (фракція «Народний фронт»), виступаючи від профільного комітету, зазначив, що для реалізації законопроекту в повному обсязі його потрібно ще доопрацювати до другого читання. Роман Семенуха («Самопоміч») висловив думку, що законопроект більше схожий на відкуп, бо за три роки після Майдану не названо жодного винного у розстрілах мирних мітингувальників і нікого не засуджено. Ігор Луценко («Батьківщина»), підтримуючи загалом законопроект, додав, що буде дуже тяжко довести, чи людина справді отримала поранення на Майдані й на чийому боці хто стояв.

 

Роберт Горват, Василь Петьовка.

 

Сергій Мартиняк, Оксана Продан.

 

Дмитро Андрієвський, Сергій Скуратовський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Інші депутати також застерігали, що законопроект може містити корупційну складову і щоб список «майданівців» не наповнився «псевдомайданівцями», як свого часу списки чорнобильців. Глава парламенту Андрій Парубій висловив сум від того, що в дні шанування Героїв Небесної Сотні депутати не можуть відійти від політики. Саме в ті дні розпочалася і окупація Криму, відзначив А. Парубій, і 23 лютого у Верховній Раді відбудеться День Криму. «Я боюся, щоб не трапився поділ на «свій» і «чужий», і якщо хтось вважає, що немає різниці між президентом, який давав накази здавати країну, і президентом, який дає накази боронити країну, за його словами стоять не українські патріотичні мотиви, а зовсім інші», — сказав Голова Верховної Ради.

Зрештою, 261 голосом парламент ухвалив законопроект у першому читанні, через низку зауважень його відправлено на доопрацювання до другого читання до профільного комітету. Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі глави парламенту з дружинами Героїв Небесної Сотні.


Прийнято також у цілому зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо заходів забезпечення вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні (№ 6068). Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила, що створити меморіал — це завдання парламенту, бо ще досі просто неба залишаються майже дві тисячі артефактів тих трагічних днів. І. Геращенко зацитувала слова історика, директора Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича про Героїв Небесної Сотні та чвари між політиками: «Є час, коли на Майдані має бути тільки Небесна Сотня».


Проектом закону пропонується виділити земельну ділянку в центральній частині міста Києва — на вулиці Інститутській — із земель комунальної власності для будівництва Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності. Київрада уже прийняла відповідне рішення і упродовж трьох місяців має відбутися передача цієї земельної ділянки.


Голова Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський (фракція БПП) додав, що ухвалення законопроекту прискорить зведення меморіально-музейного комплексу після проведення відкритого конкурсу.


Парламент також виділив субвенцію з держбюджету на грошову компенсацію учасникам АТО для придбання житла, ухваливши законопроект «Про внесення змін до додатків № 3 та № 7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (№ 5663) щодо уточнення субвенції». Законом передбачено виділити субвенції з державного бюджету (300 мільйонів гривень) місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для сімей загиблих осіб, визначених абзацами 5—8 пункту 1 статті 10 закону, а також для осіб з інвалідністю І—ІІ групи, визначених абзацами 11—14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, та потребують поліпшення житлових умов.


За основу прийнято ще один законопроект, спрямований на поліпшення соціального захисту військовослужбовців, — про внесення змін до законодавчих актів України з питань забезпечення житловими приміщеннями військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців, які загинули під час виконання обов’язків військової служби (№ 4995). А законопроект про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей    (№ 5027), що передбачає виплату компенсації з держбюджету військовослужбовцям на оренду житла, відправлено на доопрацювання до профільного комітету.


Парламент також затвердив порядок денний шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.


Під час ранкового пленарного засідання склав присягу новообраний народний депутат України Федір Бендюженко. 17 лютого 2017 року ЦВК зареєструвала Бендюженка народним депутатом України, обраним на позачергових виборах народних депутатів 26 жовтня 2014 року в багатомандатному виборчому окрузі. Бендюженко був включений до виборчого списку партії «Народний фронт» під номером 80 і пройшов до парламенту у зв’язку зі смертю народного депутата від «Народного фронту» Петра Ваната.


Головуючий поінформував про рішення депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка від 20 лютого — виключити зі складу фракції народного депутата Андрія Артеменка (котрий в інтерв’ю «Нью-Йорк Таймс» заявив про начебто «план Трампа» — передачу Криму в оренду Росії).


Верховна Рада ухвалила Постанову «Про вшанування Героїв України та інформування громадян України про подвиги українських військових» (№ 5346). Проектом визначено низку заходів, які дозволять належним чином вшанувати українських воїнів — учасників АТО.


Як поінформувала голова Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар, постановою передбачається встановити Дошки пошани героїв України, учасникам АТО, у школах, вишах, місцевих органах влади. «Їхніми іменами маємо називати вулиці, школи, де навчалися ці герої», — сказала Сюмар.


«Кожен від малого до старого, назавжди, повинен пам’ятати імена цих славних воїнів», — додав лідер Радикальної партії Олег Ляшко.


Парламент проголосував за дострокове припинення повноважень народного депутата України Олексія Савченка, котрого призначено головою Миколаївської ОДА.


Депутати вітали з днем народження Анну Романову та Дмитра Білоцерковця.