Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

— Сьогодні вся путінська державна машина зосереджена на тому, щоб скористатися свободами українців для підривної діяльності... Ми заявляємо про те, що демократія непорушна. За неї поклали голови Небесна Сотня, тисячі українських захисників на фронті. Проте, водночас, ми повинні знайти відповідь на форму гібридної війни з використанням наших демократичних свобод. Сформувати такі демократичні процедури, які передбачатимуть їх безумовне виконання. Допоки цього не станеться, наша держава буде слабкою і вразливою для будь-яких провокацій.

У терміновому порядку уряд має заборонити торгівлю з окупованими територіями Донецької та Луганської областей, затвердивши вичерпний перелік товарів, які можна ввозити через лінію розмежування в обидва боки. Уряд також має розробити і втілити, на підставі рішення РНБО, комплекс заходів із диверсифікації джерел постачання вугілля та інших ресурсів... Наступне. Необхідно ухвалити принципове рішення щодо енергетичної незалежності України від Росії та фейкових республік на території Донбасу. Президент має представити і затвердити у парламенті план визволення Криму та Донбасу...

Ігор ГРИНІВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:

— У ці дні Україна відзначає річницю Революції Гідності, яка стала поворотною в історії нашої держави. Лише крізь призму часу стає очевидним безцінне історичне значення подій на Майдані... Але демократія — це сила закону, а не закон сили. Депутатський мандат дає право на створення та прийняття законів, а не на безкарне їх порушення, хуліганство, побиття поліції чи блокування залізниці. Замість того, щоб виправдати довіру тих, хто нас вибрав, багато хто у цій залі займається руйнацією та суцільним політиканством...

Олег КУЛІНІЧ, група «Партія «Відродження»:

— Проблема енергетичної безпеки — це проблема номер один. Тут парламент і уряд мають діяти спільно. На думку нашої групи, у цій ситуації потрібно чітко відокремлювати економічну складову від політичної. Сьогодні надзвичайно важлива проблема, яка турбує людей — вартість комунальних послуг. У 2016 році по субсидії звернулося на 25 відсотків населення більше, ніж у 2015 році. Катастрофічно зростають борги населення за житлово-комунальні послуги перед державою. На перше січня 2017 року ця сума становила 23,4 млрд. грн. Людям просто немає чим платити. Водночас борг держави перед комунальними підприємствами, які ці послуги надають, становить 22,6 млрд. грн. Багато скарг отримуємо від пенсіонерів, особливо сільської місцевості, які здають в оренду свої землі, тож не можуть отримувати субсидію. Тому потрібно переглянути соціальні нормативи, у державному бюджеті на 2017 рік врахувати субвенцію на ці речі для місцевих громад, щоб перекрити борги.

Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:

— Хочу звернутися до Прем’єр-міністра та Президента. Ми тривалий час чуємо інформацію, що підготовлено новий меморандум із Міжнародним валютним фондом. Зокрема, міністр соціальної політики повідомив, що один із пунктів передбачає замороження на три роки підвищення заробітних плат і пенсій. У мене запитання до Президента, прем’єра, міністра соцполітики, як півмільйона українців, які отримують пенсію 949 гривень на місяць, зможуть прожити наступні три роки, якщо ці пенсії будуть заморожені? Або як можна прожити на мінімальну зарплату в 3200 гривень? Ми вкотре вимагаємо від Президента, уряду оприлюднити текст меморандуму, готового до підписання. Ми маємо право знати, що в обмін на мільярд доларів США кредиту здає українська влада.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Із цієї трибуни влада виступає зі словами про державність, про патріотизм і право будувати свою країну. Люди вийшли на Майдан проти кланів та проти олігархії, але ті продовжують правити і на вищому рівні, і в цьому парламенті. Чи підтримали б Герої Небесної Сотні нині те, що робиться вищим керівництвом? Згідно з даними Стокгольмського інституту досліджень проблем миру, торік Україна експортувала до Росії продукцію військового призначення на 169 мільйонів доларів. А це на 72 відсотки більше, аніж за Януковича в мирний час. Під час війни ми тонни вугілля купуємо в окупантів. Ми на чотири пункти упали в рейтингу економічних свобод. Або народ України зупинить цю мафію, яка користується словами революції, або України просто не буде.

Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:

— Наші героїчні предки стояли, як криця проти ворога, але вони не крали і не торгували з ворогом зброєю та енергоносіями. Ми маємо бути успішними послідовниками, тому вимагаємо від влади негайно припинити торгівлю на крові. Тому що це знищує нашу суверенність і веде до колонізації. Давайте об’єднаємося та вже в четвер проголосуємо закон про окуповані території. Давайте об’єднаємося довкола боротьби проти політичної корупції і приймемо закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі за відкритими списками. Прем’єр-міністр починає чути людей. Відбулося кілька переговорів зі штабом блокади торгівлі на крові — це початок шляху до порозуміння і служіння людям у цій країні.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:

— В Україні склалася критична політична та економічна ситуація. Влада йшла до цього кілька років поспіль. Нині вона не сприймає критики, не чує власних громадян, ігнорує опозицію. Верховна Рада так і не знайшла шляху до мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Ніщо не заважало проголосувати політичну частину Мінських угод з передумовою вступу їх в силу. Торговельна блокада відштовхує наших громадян і загрожує системі життєзабезпечення країни. Головним економічним досягненням нині вважається отримання кредиту МВФ, а країна втрачає десятки мільярдів гривень через падіння виробництва. Вимагаємо від влади відзвітувати про умови отримання чергового траншу від МВФ.

Сергій ШАХОВ, депутатська група «Воля народу»:

— Енергетична блокада — велика проблема для всієї країни. Для Донбасу — це справжня катастрофа. Люди мерзнуть у своїх квартирах, бо їм не дають світла. Нам потрібно об’єднатися в парламенті й повернути в державну власність всі енергоносії, якими користуються олігархи. На Луганщині тарифи нині вдвічі більші, аніж у Києві. Як люди можуть вижити на 1000 гривень пенсії? У цьому регіоні дев’ять тисяч гектарів лісу — сухого, а люди мерзнуть, лісове господарство на межі. Дуже складна ситуація в Сєверодонецьку. Війна ще не закінчена, а ми її можемо програти. Місто захоплено колаборантами, бандою, яка розкрадає десятки мільйонів гривень через конвертаційні центри Запоріжжя та Харкова. Закликаю кожну фракцію проголосувати за перезавантаження влади в цьому місті.