Майже сто тисяч тонн цукру, виробленого у 2016 році, реалізували зарубіжним споживачам цукровари Вінниччини. Понад половину цієї кількості закупили країни Азії.

 

— Чи не вперше за роки незалежності нашої держави цукор став експортно-орієнтованою продукцією, — наголосив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій на одній з нарад. — Все більше зростає інвестиційна зацікавленість наших партнерів до розвитку бурякоцукровиробництва. Треба максимально використати «вікно» можливостей для заробляння валюти за рахунок продажу солодкого піску. Для цього потрібно подбати насамперед про розширення площ цукристих.


Торік цукровари заробили понад п’ятдесят мільйонів доларів від експорту солодких кристалів. Як уточнила виконувач обов’язків керівника обласного департаменту агропромислового розвитку Валентина Кирилюк, вінницький цукор почали закуповувати навіть такі далекі країни Азії й Африки, як М’янма, Шрі-Ланка, Ізраїль, Єфіопія, ПАР, Судан. Серед європейських споживачів найбільше придбали нашого солодкого піску румуни. З представниками держав колишнього Союзу укладено угоди з Казахстаном, Киргизстаном, Молдовою. Однак поставки до згаданих країн незначні, їм відправлено понад 15 тисяч тонн цукру. Нагадаємо, торік на шести цукрозаводах Вінниччини виробили 434,5 тисячі тонн цукру, це 22 відсотки від загальнодержавного показника.

Вінницька область.