На те, що запорізький проммайданчик працює, і працює на повну потужність, вказують екологи і східний вітер. Варто тому подути в бік центру міста, як не тільки городяни, а й фахівці санітарної служби та метеорологи несподівано помічають перевищення норм забруднення повітря отруйними домішками та пилом.

 

Утім, фахівці, коли й відзначають порушення, то у поблажливому для винуватців режимі. Метеорологи, наприклад, протягом останнього тижня фіксують нічні чи вечірні викиди першого ступеня. Тобто перевищення норм забруднення навколишнього середовища не більше як в 1,5 разу. Держсанепідслужба теж фіксує у центральній частині міста перевищення по фенолу в 1,7 разу, а по сірководню -- всього в 1,04 разу. Тож, виходить, все майже нормально.

 

Тільки з невідомих причин Запоріжжя -- серед загальнодержавних лідерів з онкологічних захворювань. У місті все менше здорових дітей і вже практично офіційно обіцяють, що через років п'ятнадцять їх зовсім не буде.

 

Проте коли лише вимагаються якісь бюджетні преференції від Києва, то й "батьки" області та міста згадують, що й техногенне навантаження на одного жителя Запоріжжя теж найвище в Україні. А так все нормально -- цифри викидів майже справні, то й турбуватися немає про що. А коли ви спитаєте про стійкі "металургійні" запахи навіть на площі біля адмінбудівлі обласної влади, то чим, по-вашому, має пахнути повітря в одному із найпотужніших промислових центрів України? Правильно -- всією таблицею Менделєєва...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України