Парламентська хроніка


Ранкове засідання 22 лютого


Зранку в сесійній залі зареєструвалося 338 народних депутатів. Традиційно у середу народні депутати обговорюють питання ратифікації. Так, Верховна Рада розглянула проект закону про ратифікацію Договору між Україною та Урядом Малайзії про взаємну правову допомогу в кримінальних справах. Сам договір було підписано 4 cерпня 2016 року в місті Путраджая (Малайзія).

 

Леонід Ємець, Костянтин Усов.

 

Віталій Купрій, Олександр Шевченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

За словами заступника міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергія Петухова, ратифікація цього договору дасть змогу врегулювати співпрацю між Мін’юстом і Генпрокуратурою України, які визначені договором центральними органами для цілей цієї конвенції з їхніми відповідниками у Малайзії. «Цей договір регулює одержання доказів, заслуховування свідків, вручення судових та інших процесуальних документів тощо. Отож дозволить покращити співпрацю між Малайзією та Україною при розслідуванні кримінальних справ», — зауважив він. Верховна Рада підтримала ратифікацію документа — 233 «за».


Суміжний із ним проект закону про ратифікацію Договору між Україною та Урядом Малайзії про видачу правопорушників сесія також ухвалила в цілому — 235 «за».


Так само підтримку (226 «за») дістав і проект закону про ратифікацію Угоди між Урядом України і Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME)».


Участь нашої країни у програмі COSME дозволить малому і середньому бізнесу залучати кошти та нематеріальні ресурси ЄС для більш якісної підготовки українського бізнесу до вільної торгівлі з ЄС, прискореного виходу вітчизняних підприємств на ринок ЄС, зміцнення їхніх торговельних зв’язків з європейськими компаніями та залучення іноземних інвестицій в Україну.


Внесок, що сплачується Україною у загальний бюджет Європейського Союзу для участі в програмі COSME, встановлюється пропорційно до середньорічного бюджету програми COSME. Враховуючи економічну ситуацію в Україні на момент підписання цієї Угоди, як зазначається у пояснювальній записці, Європейська комісія погодилася знизити розмір «вхідного квитка» до 501,084 тис. євро на 2016 та 2017 роки з можливістю подальшого покриття 50 відсотків від його обсягу за рахунок коштів технічної допомоги ЄС.


Верховна Рада також ухвалила проект закону про приєднання до Протоколу про сталий туризм до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.


Крім того, Голова Верховної Ради виніс на голосування проект постанови «Про скасування рішення Верховної Ради від 22 грудня 2016 року про прийняття в цілому закону України про амністію в 2016 році з урахуванням пропозицій Президента» (реєстр. № 4255-2).


Перший заступник голови комітету з питань Регламенту Павло Пинзеник нагадав, що відповідний закон розглядався з урахуванням пропозицій глави держави і був підтриманий 226 голосами. Автор постанови Михайло Папієв (Опозиційний блок) аргументував необхідність ухвалення запропонованої ним постанови тим, що ухвалення закону порушило ст. 135 Регламенту Верховної Ради. Комітет запропонував визначитися сесійній залі шляхом голосування.


Депутати майже одностайно висловилися за відхилення цієї постанови. Адже це відкриє шлях до підписання закону про амністію. Як зауважив Єгор Соболєв («Самопоміч»), амністія передбачається у тому числі й для людей, які захищали державу, але опинилися в тюрмах.


Власне, проект постанови підтримали лише 22 народні депутати. Відтак вона вважається відхиленою. Тож шлях для підписання закону Головою Верховної Ради та Президентом відкритий.


На початку ранкового засідання, під час виголошення заяв, депутати гаряче обговорювали земельне питання. Так, Вадим Івченко («Батьківщина») зауважив, що нині в Україні є дві концепції розвитку земельних відносин. Одні хочуть продати землю, інші виступають за мораторій. «Біч України в монополіях — в електриці, вугіллі, зв’язку. Ми хочемо, щоб 20 сімей отримали монополію на землю і диктували свої умови, впливали на національну безпеку і розвиток аграрного сектору? Сектору, який сьогодні дає 17 млрд. валютної виручки України. «Батьківщина» проти такого розвитку подій. Ми за розвиток сімейного фермерства, дрібного підприємництва на селі. Ми нічого не зробили, аби затягти у аграрний сектор одноосібні селянські господарства — це 4,5 млн. господарств, дев’ять мільйонів людей. Ми нічого не зробили, щоб дати їм державну підтримку і можливості для розвитку, попри те, що ми ухвалили закон про розвиток сімейного фермерства. Пріоритет державної політики має будуватися на сприянні розвитку таких господарств, як це демонструють Німеччина, Польща. Маємо підтримувати тих, хто виготовляє готову продукцію і надавати безпосередньо їм дотації. Головне, ми маємо розуміти, що майбутнє — в органічному землеробстві. Це майбутнє України. Та ніхто сьогодні не пропонує цей шлях для України. Ми просимо вас у жодному разі не підтримувати те, що пропонує БПП, бо це буде корпоратизація. Пропонується одній компанії дати право мати 33 відсотки землі у своїй власності в одному районі. Ви розумієте, що це шлях в нікуди? Давайте думати про те, як створити робочі місця, а не продати останнє, що даватиме можливість розвиватися нашій країні», — сказав він.


Представник «Блоку Петра Порошенка» Олексій Мушак зауважив, що українець має право купити землю в Сполучених Штатах, Великій Британії, Іспанії, Австрії тощо. «Єдина країна, в якій він не має права цього зробити -Україна. Чому така несправедливість? Чиї інтереси захищає держава? Стаття 41 Конституції гарантує право власності, яка складається з трьох речей: володіння, користування та розпорядження. Права розпоряджатися своєю землею і позбавлені громадяни України.

Саме тому 55 народних депутатів минулого тижня подали подання до Конституційного Суду з вимогою скасувати мораторій на купівлю і продаж землі як такий, що обмежує права і свободи громадян», — заявив він.


«Не було б проблеми, якби ті, хто говорить про мораторій, дійсно в це вірили, або запропонували якусь модель. Все, що ви можете казати — це лише мораторій. Розвиньте свою концепцію, покажіть, а потім будемо дискутувати фахово. А гаслами говорити не треба», — апелював він у відповідь.


Водночас Олег Ляшко від імені двох фракцій — Радикальної партії та «Самопомочі» — виголосив заяву. Він зажадав від Служби безпеки оприлюднити списки народних депутатів, які регулярно відвідують Російську Федерацію. А також повідомив, що його політична сила ініціює внесення до парламенту проекту закону, який передбачає притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які мають подвійне громадянство. «Маємо вичистити з парламенту та влади п’яту колонну, яка працює на агресора», — заявив він.


З днем народження цього дня вітали Сергія Мельника, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету, фракція БПП.

ДОВІДКОВО

Приєднання України до програми COSME відкриває доступ українським підприємствам (державного, приватного та громадського секторів) до фінансування як з боку бюджету програми COSME — у розмірі майже 0,9 млрд. євро, так і з боку інвестиційних та венчурних фондів ЄС.