Вечірнє засідання 21 лютого


Народні обранці розглянули тематичний блок питань аграрної політики. У першому читанні прийнято законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (щодо уточнення деяких термінів та понять)»       (№ 4570). За словами голови Державного агентства рибного господарства Яреми Коваліва, законопроект розроблено з метою приведення термінів і понять Закону України «Про особливості страхування» до закону про рибне господарство. Це надасть можливість сільськогосподарським товаровиробникам рибної галузі отримувати державну підтримку при страхуванні водних біоресурсів, створити умови для сталого фінансування та розвитку рибогосподарського комплексу держави, сільськогосподарським товаровиробником рибної галузі користуватись можливістю страхового захисту своїх майнових інтересів.


Гостра дискусія відбулася під час розгляду проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зняття штучних обмежень на реалізацію права на приватизацію і отримання в користування земельних ділянок» (№ 3190). На думку профільного комітету, ухвалення цього законопроекту дозволить оптимізувати процес оформлення речових прав на земельні ділянки під нерухомістю та сприятиме активізації будівництва інфраструктурних об’єктів. Водночас народні депутати висловили багато застережень. 


Голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв угледів у законопроекті багато корупційних ризиків, зокрема, можливість і надалі виділяти землю в містах без детального планування територій. Натомість депутат-мажоритарник Олег Кулініч (ДГ «Відродження») звернув увагу на те, що закон нині забороняє приватизувати земельні ділянки в разі відсутності містобудівної документації. І оскільки не всі місцеві бюджети мають змоги і кошти на її виготовлення, заручниками цієї ситуації є прості громадяни, переважно селяни, — коли право власності на будинок оформлено, а земельну ділянку ні. Відтак люди не можуть переоформити земельну ділянку чи оформити спадщину, а місцеві бюджети втрачають величезні кошти. А проект якраз вирішує цю проблему. «Країна як ніколи потребує посилення права власності на землю, тому цей крок і є не великим, але надзвичайно правильним у цьому напрямі», — зауважив народний депутат Олексій Мушак (фракція БПП). Однак, зрештою, законопроект за результатами голосування відхилено та знято з розгляду.


У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання перейменування місцевих державних адміністрацій» (№ 5541). Законом внесено зміни до законів України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про місцеві державні адміністрації», якими визначено підстави перейменування місцевих державних адміністрацій у зв’язку з перейменуванням адміністративно-територіальних одиниць відповідно до закону про декомунізацію.


Верховна Рада також прийняла низку постанов про призначення позачергових місцевих виборів на неділю 26 березня 2017 року. Зокрема, призначено дочасні вибори 37 сільських голів. Центральній виборчій комісії з урахуванням пропозицій відповідної територіальної виборчої комісії доручено визначити в установленому порядку обсяг бюджетних видатків, необхідних для проведення позачергових виборів.


Прийнято також Постанову «Про внесення зміни до Постанови «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж міста Горлівка та Бахмутського району Донецької області» (№ 5139).


Після розгляду в першому читанні відхилено законопроект «Про розкриття інформації у видобувних галузях» (№4840) та не підтримано пропозицію щодо усунення неузгодженості у тексті прийнятого Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№2489).