Восьмий рік природозахисні організації Львова борються проти забудови майже трьох гектарів землі ландшафтного парку «Знесіння». Колись це була територія військової частини, яку міська рада передала в оренду бізнесовій структурі. Через кілька років на околиці парку почали будувати ресторан та готель. З одного боку — інтереси приватного власника, а з другого — громадськості Львова.

«Військова частина виїхала з парку в 2005 році, — розповіла юрист громадської організації «Екологія-Права-Людина» Софія Шутяк. — Землю мали передати парку «Знесіння», але натомість тут опинився приватний власник».

Ще одна активістка з «Магдебурзького права» Зоряна Іванців нагадала, що парк «Знесіння» — унікальна культурна, археологічна і сакральна пам’ятка Львова. Це давня територія, якій майже два мільйони років, це дно Сарматського моря, а нині — зелені легені міста.

Представники громадськості, міської ради та облдержадміністрації на прес-конференції заявили, що вони проти забудови у парку «Знесіння».

Тим часом представниця приватного власника фірми «Архбуд» Наталія Барбадин-Дунець усім нагадала, що право приватної власності є недоторканим, і всі дозволи на будівництво отримано. На спірній ділянці було розміщено нежитлові приміщення, які були приватизовані і зареєстровані в єдиному державному реєстрі нерухомого майна. Позицію Львова обстоював головний архітектор міста Юліан Чаплинський: «Міська рада намагалася через суди скасувати свої дозволи на оренду землі. Але два суди програла». Суперечки тривають. Тим часом на спірній території вирили котловани і розпочали будівництво.

Суддею-миротворецем  спробував виступити навіть громадянин США Волтер Фрис. Він зацікавленим сторонам розповів повчальну історію, як у Чикаго не дозволили збудувати в парку бібліотеку президенту США. І нагадав, що інтереси громади повинні бути вищими за інтереси бізнесу. Приємна новина для громадських організацій, які борються проти забудови парку, нещодавно надійшла з Господарського суду Львівської області.

Проти незаконної забудови природно-історичного парку виступила військова прокуратура Західного регіону України. 20 лютого ц. р. Господарський суд Львівської області задовольнив позов заступника військового прокурора Західного регіону про визнання недійсним договору оренди землі та витребування з чужого незаконного володіння земельної ділянки у парку «Знесіння» у Львові на вулиці Довбуша, 15.

Як повідомила прес-служба військової прокуратури Західного регіону, суд заборонив комерційній організації та іншим третім особам здійснювати будь-які підготовчі та будівельні роботи, а також накладено арешт на спірну земельну ділянку. Схоже, боротьба за парк вступає в нову стадію. Громадські природозахисні організації святкують першу перемогу.

Богдан КУШНІР.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Львів.