Парламентська хроніка

Ранкове засідання  24 лютого

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, відкриваючи пленарне засідання, привітав позитивне рішення нижньої палати парламенту Нідерландів  — Палати представників — щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна—ЄС. Він повідомив, що ратифікацію угоди підтримали 89 зі 150 депутатів палати.


«Дякую парламентській більшості за вашу позицію та підтримку України. Підтримуючи нашу країну, ви інвестуєте в майбутнє, підтримуєте стабільність та мир в Європі, цементуєте антипутінську коаліцію», — сказав Голова Верховної Ради та підкреслив: це ще один впевнений крок до визначеної нами мети — асоціації з Європейським Союзом.

 

Сергій Шахов, Сергій Березенко.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

За словами Андрія Парубія, це голосування не є кінцевим кроком ратифікації — очікуємо ще на рішення Сенату. «У мене є впевненість, що Сенат теж підтримає ратифікацію Угоди про асоціацію Україна—ЄС. Це обговорювалось і під час моїх зустрічей з головою палати Сенату Анкі Бройкерс-Кноль і під час її візиту до Києва, і під час мого візиту до Страсбурга. Більшість членів Сенату підтримують Україну», — наголосив Голова Верховної Ради і подякував нідерландським колегам.


Під час години запитань до уряду міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик назвав міфом звинувачення про те, що Міненерговугілля не було готове до опалювального сезону.


Він також зазначив, що навантаження на теплову генерацію було найбільшим навіть не під час опалювального сезону, а влітку минулого року. «Це пояснювалось тим, що в травні минулого року шість із дев’яти блоків атомних електростанцій перебували на ремонті. Але нам вдалося розблокувати господарську частину НАЕК «Енергоатом» і вивести її в той режим роботи, який є сьогодні», — сказав міністр. А метою тимчасових надзвичайних заходів в енергетиці, зазначив він, є мінімізація ймовірності віялових відключень електроенергії для споживачів.


І. Насалик повідомив: міністерство підготувало чотири проекти для диверсифікації та зменшення обсягів споживання вугілля антрацитної групи на 3,5 мільйона тонн, або на 1/3 його поставок.


Міністр юстиції Павло Петренко поінформував, як розвивається система безоплатної правової допомоги, завдяки якій торік було виправдано 600 українців, а скористалися цією допомогою 400 тисяч громадян. Це пенсіонери, учасники АТО, діти-сироти, а також ті, хто не має можливості найняти адвоката.


Також, розповів Павло Петренко, Мін’юст підписав з Національною поліцією меморандум щодо обміну інформацією про всі правопорушення та стосовно затриманих співвітчизників. «Це великий крок уперед, адже в минуле відійдуть факти катування затриманих громадян в органах правопорядку», — зазначив він.


Крім того, за його словами, міністерство вже ліквідувало 500 районних управлінь юстиції, а вивільнені кошти спрямовані на відкриття Бюро правової допомоги. 


Міністр юстиції розраховує, що найближчим часом в Україні буде сформовано новий Верховний Суд за новими принципами публічності й транспарентності, оновлено апеляційні та місцеві суди.


Віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко поінформував про підготовку України до «Євробачення». «14 лютого розпочався офіційний продаж квитків. Перший квиток купила переможиця «Євробачення-2004» Руслана. 


«Завдання оргкомітету «Євробачення», який очолює Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, полягає в тому, щоб під час усіх процедур була дотримана політика максимального здешевлення закупівлі всіх робіт, послуг і товарів для забезпечення проведення пісенного конкурсу», — підкреслив В. Кириленко та запевнив, що Україна проведе «Євробачення» на високому організаційному та змістовному рівні.


Відповідаючи на запитання народних депутатів, прем’єр Володимир Гройсман зазначив: реформа системи охорони здоров’я є ключовою. «Не має бути самоціллю скорочення лікувальних закладів. Мета змін — збільшити на сім років життя наших громадян», — підкреслив він. А створення госпітальних округів, за словами глави уряду, це питання місцевої влади, яке вони мають вирішувати, в тому числі, враховуючи особливості регіону. Результатом реформи має бути створення єдиної мережі лікувальних закладів, де люди отримуватимуть висококваліфіковану медичну допомогу.


Крім того, прем’єр заявив, що виступає за створення Служби фінансових розслідувань. «Тут хочу стати на бік реального сектору економіки і бізнесу. Я отримую сотні скарг на листи податкової поліції, СБУ, служби економіки МВС, інших контролюючих органів. Тому вважаю, що треба створити єдину Службу фінансових розслідувань», — сказав він.


Також В. Гройсман звернувся до парламенту з проханням відтермінувати строк подачі бюджетної резолюції уряду, оскільки вона потребує серйозної, фундаментальної роботи. За його словами, уряд також сьогодні завершує роботу над Середньостроковим планом дій до 2020 року щодо розвитку України. «Просимо народних депутатів дуже ретельно попрацювати над цим документом, оскільки найближчим часом виходитимемо на його затвердження», — сказав прем’єр.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко оголосила про входження народних депутатів Віктора Развадовського і Юрія Шаповалова до складу депутатської групи «Партія «Відродження».


Наступне пленарне засідання відбудеться 14 березня.