Але не для тих, хто вчинив тяжкі злочини

 

Вечірнє засідання 23 лютого


Верховна Рада, ухваливши в першому читанні законопроект про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув’язнення, зробила перший крок до вдосконалення так званого «закону Савченко». Як зазначила під час представлення урядового законопроекту (№ 5259) перший заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова, коли в листопаді 2015 року приймався цей документ, то це було правильне рішення, адже деяким підозрюваним доводилося в жахливих умовах СІЗО по чотири-п’ять років чекати на рішення суду. Тож формула, за якою один день в СІЗО зараховувався як два дні відбування покарання, загалом була правильною. Однак практика виявилася складнішою від цієї формули та висвітила низку проблем. «Ми бачимо, що з час ухвалення закону понад 6 тисяч осіб вийшли на свободу, 11 відсотків з них вже скоїли повторні правопорушення і повернулися в місця несвободи», — повідомила вона та зазначила, що урядовий законопроект передбачає запровадження нової формули, за якою до осіб, які вчинили такі особливо тяжкі злочини, як вбивство чи зґвалтування, один день в СІЗО зараховуватиметься як один позбавлення волі. Натомість строк попереднього ув’язнення для осіб, які вчинили легкі та середньої тяжкості злочини, суд і далі зараховуватиме з розрахунку один день в СІЗО за два дні позбавлення волі.


Під час обговорення народний депутат Надія Савченко зауважила, що коли парламент нарешті розбереться з цим законом, то, може, в сесійній залі перестануть так часто згадувати її прізвище. Водночас вона зазначила, що цей закон був правильний, але його треба було взяти за основу та далі розвивати реформу пенітенціарної і судової системи. Оцінюючи ж пропоновані зміни, Н. Савченко висловила думку, що пропоновані в законопроекті № 5259 норми порушують Конституцію, оскільки відбирають уже покращені права та ставлять людей в нерівні умови. Зрештою, 235 народних депутатів підтримали в першому читанні урядовий законопроект. Альтернативні законопроекти авторства народних депутатів Євгенія Мураєва та Віталія Купрія було відхилено.


У першому читанні ухвалено й законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів щодо забезпечення прикордонної безпеки. За словами доповідача, народного депутата Миколи Паламарчука, ці зміни сприятимуть кращій охороні державного кордону та забезпечуватимуть ефективніший контроль на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями.


Народний депутат Віктор Чумак, закликавши підтримати цей законопроект, звернув увагу, що чинні норми Кодексу про адміністративні правопорушення передбачають лише 85—170 гривень штрафу за порушення правил перебування в прикордонній смузі чи перетину державного кордону. Отож пропоновані зміни передбачають штраф у розмірі 30—50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у разі порушення порядку в’їзду до району проведення АТО або виїзду з нього поза контрольними пунктами, а за такі само дії, вчинені групою осіб чи особою, яка вже підпадала під таке адміністративне стягнення, доведеться сплатити штраф у розмірі 50—70 неоподатковуваних мінімумів. Крім того, за умисне невиконання іноземцем чи особою без громадянства рішення про заборону в’їзду в Україну передбачається адміністративне затримання та штраф у розмірі 100—300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Прийнятий за основу законопроект про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України (№ 3254-д) передбачає криміналізацію контрабанди небезпечних речовин та частин вогнепальної зброї.


Натомість для ухвалення в другому читанні законопроектів про внесення змін до статей 71 і 83 Закону України «Про Національну поліцію» щодо присвоєння чергових спеціальних звань (№ 5006) та про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні (№ 3719) голосів не вистачило, тож їх було відхилено.


Після того, як парламентарії не змогли ухвалити проект постанови про призначення позачергових виборів Сєверодонецької міської ради Луганської області, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала профільний комітет та автора законодавчої ініціативи оперативно доопрацювати цей документ, передбачивши, що перевибори мають відбутися 30 квітня цього року. «Це ненормально, що ми рвемо на собі вишиванки за український Донбас, але не можемо підтримати місцеве населення, яке вимагає змінити міськраду і міського голову», — заявила вона.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Зелена енергія змін», співголовами якого обрано народних депутатів Наталію Кацер-Бучковську, Олексія Рябчина, Ольгу Бєлькову та Остапа Єднака.