Голова Верховної Ради України Андрій Парубій узяв участь у правозахисному та культурному заході «День Криму у Верховній Раді України». «Це важливо, щоб ми у Верховній Раді України пам’ятали про події трирічної давності», — зазначив він і додав, що цього тижня згадували 20 лютого 2014 року, яке стало днем розстрілу Небесної Сотні.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

А. Парубій нагадав, що того ж дня розпочалась агресія російських окупантів щодо українського Криму. «У той час, коли ми були на Майдані, російський окупант увійшов у Крим. Сталася велика трагедія для всіх українців і трагедія для кримських татар», — наголосив він.


Глава парламенту зазначив, що у своїй історії в минулому столітті той самий російський імперіалізм депортував кримських татар з їхньої батьківщини, і тільки після відновлення української держави депортований народ мав можливість повернутися на свою рідну землю, «згадуючи запах гір і запах моря».


За його словами, ніхто не міг повірити, що у ХХІ столітті кримські татари опиняться перед тією ж загрозою, що й у минулому. «Це велика трагедія і великий біль, який ми переживаємо всі разом — усі громадяни України. Сьогоднішній День Криму нагадує, що Крим — це Україна. Він нагадує про те, що ми ніколи нікому не дозволимо торгувати питанням Криму — ніякими переговорами, ніякими угодами і ніякими маніфестами», — підкреслив Голова Верховної Ради і додав, що це питання є «номером один як для України, так і для усього світу, бо ніхто не має права переглядати кордони держав і ніхто не має права окуповувати незалежну Україну».


А. Парубій зазначив, що «сьогодні ми нагадуємо і собі, і усьому світу, що Крим — це Україна». «І сьогодні ми ще раз голосно проголошуємо, що повернемо контроль української влади над Кримом, що виженемо окупантів із Криму і з інших окупованих територій. Це питання для Української держави і Верховної Ради є ключовим і основним», — наголосив він.


Голова Верховної Ради подякував організаторам сьогоднішнього заходу з нагоди Дня Криму і побажав усім перемоги і визволення українських територій від російського окупанта.


До Дня Криму в кулуарах парламенту було організовано фотовиставку портретів кримських політв’язнів, а також виставку кримськотатарського декоративно-ужиткового мистецтва «Zіncіr. Ланки пам’яті», лунала кримськотатарська музика.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.