Проблему дотримання норм міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованій українській території розглянули учасники круглого столу на тему «Дотримання норм міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованій території України. Гуманітарний зріз Донбасу» в Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


Нині в Україні офіційно зареєстровано майже два мільйони внутрішньо переміщених осіб (ВПО). За неофіційними даними — значно більше. 


Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що уряд не виконав майже жодного пункту Національної стратегії з прав людини, які стосуються прав і свобод вимушених переселенців.


«Якщо загалом за стратегією виконано 21 відсоток заходів, то у сфері ВПО практично не виконано нічого, що означає, що уряд не приділяє жодної уваги питанню захисту прав вимушених переселенців, — сказала В. Лутковська. — Єдиний пункт, який виконано, — створено нарешті Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, але, знову-таки, створено досить дивно. Коли всі питання соціального захисту залишились у Міністерстві соціальної політики із відповідним підходом до ВПО, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, на жаль, не може належним чином виконати ті функції, які на нього покладено».


За словами Омбусмена, невиконання певних пунктів Стратегії вже нині призводить до жахливих наслідків. Зокрема, досі не розроблено урядом проект постанови Кабміну з метою врегулювання питання розселення інвалідів і дітей-інвалідів з порушенням зору та опорно-рухового апарату з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО у приміщення та установи, які пристосовані для перебування таких осіб. У 2016 році ця проблема стала дуже гострою — інвалідів, які приїхали із зони АТО до Одеси, просто вигнали, і Донецька обласна військово-цивільна адміністрація мусила терміново вирішувати питання, де їх розселити. «Люди залишалися просто неба, — сказала Лутковська. — І відсутність акта просто пройшлась по долях цих людей, яких потім розселили на території Донецької області, підконтрольній органам української державної влади».


За рекомендацією Уповноваженого, Кабмін мав також розробити зміни до своєї постанови № 505, зокрема, скасувати обмеження загальної суми адресної допомоги вимушеним переселенцям, якщо в сім’ї є інваліди чи це багатодітна родини. Адже нині одна сім’я переселенців може отримати державної допомоги не більш як 2400 гривень, навіть якщо в ній п’ятеро чи десятеро дітей. Однак таке обмеження діє й досі.


Перший заступник голови комітету Валерій Пацкан повідомив, що комітет не раз проводив виїзні засідання в зоні АТО, зокрема, депутати побували у Мар’янці, Широкіному, і не раз звертався до представників виконавчої гілки влади з вимогами захистити права і свободи вимушених переселенців. «Ми повинні захистити права і свободи цієї категорії громадян України саме сьогодні, бо завтра може бути вже запізно», — зауважив він.


Заступник директора департаменту міжнародного права МЗС України Максим Кононенко поінформував про жахливу ситуацію з дотриманням прав і свобод людини в Криму та на окупованій частині Донбасу. Україна вже звернулася до Міжнародного суду з прав людини для фіксації всіх порушень норм міжнародного права. Голова комітету Григорій Немиря наголосив на нагальній необхідності для України ратифікувати Римський статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС), який розглядає злочини проти людяності, геноцид, воєнні злочини та злочини агресії. А на окупованій частині Донбасу є всі ознаки цих злочинів.