Учора Кабінет Міністрів затвердив порядок переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції. «Суб’єктам господарювання забороняється переміщувати на тимчасово неконтрольовану територію та з неконтрольованої території товари, за винятком харчових продуктів та ліків, виключно у складі гуманітарних вантажів, та товарів і продукції, що забезпечують функціонування та обслуговування або є необхідними у виробничому процесі металургійної, гірничо-збагачувальної вугледобувної та енергетичної галузі, об’єктів критичної інфраструктури», —повідомив керівник Центру спецоперацій із боротьби з тероризмом СБУ Геннадій Кузнецов, який представляв цей документ. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман звернув увагу, що у пропонованому переліку не повинно бути жодних «тощо». «Все, що буде переліку, — дозволено, решту — заборонено», — підкреслив він.


Аргументуючи необхідність розблокування постачання критично важливої для металургії та енергетики сировини, глава уряду заявив, що наслідки від такої блокади є руйнівними для економіки держави. «Негативних питань я б назвав декілька: це загроза теплопостачання в містах, загроза відсутності електроенергії в необхідних обсягах, загроза зупинки економічно активних підприємств, вивільнення сотні тисяч працівників і, як наслідок, руйнівні процеси в національній економіці», — сказав він та послався на слова керівників металургійних підприємств, які під час наради в уряді заявили: якщо Україна не використовуватиме вугілля з українських надр, то його доведеться закуповувати або в США, що дуже невигідно та довго, або в Російській Федерації. Про це, зокрема, говорив генеральний директор Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Енвер Цкітішвілі, який повідомив, що коли підприємство внаслідок блокади було змушене звернутися до постачальників з Росії, то тільки за одну добу ціна російського вугілля та коксу зросла на 37 відсотків. «Таких випадковостей не буває», — зауважив він.

 

Заблокований потяг на ділянці Гірське—Золоте залізниці Луганськ—Лисичанськ—Попасна.

Фото Андрея НЕСТЕРЕНКО (из архива «Голоса Украины»).

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (ліворуч) під час засідання Кабінету Міністрів України.

Фото Урядового порталу.

Відтак прем’єр закликав пам’ятати, що на металургійних підприємствах працюють сотні тисяч людей та що ці підприємства, окрім надходжень до Держбюджету та забезпечення валютних надходжень, також через сплату 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб, мають великий вплив на бюджети міст. «Це така ланцюгова реакція, яка може виникнути в національній економіці. Усі мають це усвідомлювати», — наголосив прем’єр та запитав, чи усвідомлюють організатори блокади, що вони зсередини знищують Україну, підігруючи росіянам. «Якщо усвідомлюють, що вони роблять, і роблять це умисно, то вони стають гравцями, які спільно координуються з бойовиками і російською владою. Третього варіанта немає», — сказав В. Гройсман та додав, що йому все-таки не хочеться вірити, що «політики, які підіграють блокаді, роблять це умисно, стаючи акторами сценаріїв, які розроблені за межами України».

Щоб запобігти можливим спробам незаконного переміщення товарів через лінію розмежування, прем’єр вважає за доцільне залучити до контролю громадськість та волонтерів. «Нам потрібно побудувати ефективний контроль за переміщенням товарів, і цей контроль має бути із залученням громадськості, волонтерського руху, щоб ми отримали максимальну прозорість у цьому процесі», — сказав глава уряду та зазначив, що через місяць після початку реалізації цього рішення потрібно провести публічний аналіз його виконання, щоб зрозуміти, що зроблено та де були проблеми.

Водночас присутній на засіданні народний депутат Андрій Іллєнко («Свобода») застеріг Кабінет Міністрів від можливих силових дій щодо учасників блокади. «Ми застерігаємо від силових дій із зняття блокади торгівлі на крові, бо це може мати абсолютно непередбачувані і катастрофічні для українського суспільства наслідки», — заявив він.

В. Гройсман на це зазначив, що для всіх українців, незалежно від політичного спектру, є одне спільне — наша прекрасна українська держава, яка має бути сильною, незалежною і успішною. «Якщо мова йде про те, що хтось хоче цьому завадити — ззовні, зсередини, — це для нас із вами виклик. І ми з вами маємо захищати 45-мільйонну країну», — сказав він та запевнив, що уряд проти будь-якого силового протистояння в цьому питанні. А звертаючись до учасників блокади, прем’єр підкреслив, що його цікавлять три речі: по-перше, світло в українських оселях, школах, лікарнях і на виробництвах, по-друге, тепло в містах, які залежать від вугілля і, по-третє, щоб не зупинялося українське виробництво. «У цьому полягає позиція уряду. В усьому іншому ми відкриті, але зворотного зв’язку і діалогу не отримали. Тому наше завдання сьогодні — щоб усі підкорилися закону. Є рішення уряду, визначено абсолютно критичну і мінімальну номенклатуру, жодної торгівлі вона не передбачає та руху коштів, до речі, і стосується виключно українських підприємств, які зареєстровані на українській території, за українським законодавством, сплачують податки в український бюджет та сприяють зростанню внутрішнього валового продукту», — наголосив В. Гройсман.