У селищі Демидівка Рівненської області відбулося засідання міжвідомчої комісії із контролю за дотриманням рівнів води в Хрінницькому водосховищі на річці Стир. Питання важливе для безпеки населених пунктів, які лежать нижче нього по течії, оскільки за можливої гідродинамічної аварії є загроза підтоплення 30 міст і сіл Волинської і Рівненської областей. Для узгодження порядку пропуску повеневих та паводкових вод річки Стир через Хрінницьке водосховище створено робочу групу з представників обох областей.

 

На знімках:

 

Хрінницька ГЕС на Стиру
цими днями щогодини виробляє
понад 700 кіловат електроенергії

 

через тріщини
в бетонній греблі паводкового водоспуску
(у підводній і надводній частинах)
пробивається вода

 

Як відзначалося на засіданні, Демидівською районною радою для забезпечення надійної експлуатації в 2014 році гідротехнічні споруди водосховища було передано на баланс комунальному підприємству "Дитячий санаторій "Хрінники". Учасники засідання, оглянувши їх стан, дійшли висновку, що паводковий водоскид і земляна гребля водосховища загалом перебувають у задовільному стані. Водночас паводковий водоскид потребує ремонтних робіт, орієнтовна вартість яких 6,5 мільйона гривень. До речі, це питання ремонту не вирішується уже протягом кількох років.

 

Рівень води станом на 6 березня у верхньому б'єфі водосховища за нормального підпертого рівня 187,7 м перебуває на позначці 188,00 метрів і після руйнування льодового покриву зріс на 21 сантиметр. Вода річки Стир, що надходить з водосховища, пропускається через два шлюзи і забезпечує цілодобову роботу двох агрегатів гідроелектростанції. Паводкові водоскиди поки що не задіяні.

 

ДОВІДКОВО

 

Хрінницьке водосховище на річці Стир створене в 1959 році під час будівництва однойменної гідроелектростанції. Площа 1830 гектарів, з них 1270 -- на території Рівненської і 560 гектарів -- Волинської областей. Довжина 30 кілометрів, найбільша ширина -- 3,6 кілометра. Найбільша глибина -- 6 метрів, середня -- 2 метри. На ГЕС встановлено два гідроагрегати загальною потужністю 860 кіловат.

 

Учасники засідання, звернули увагу на екологічні питання, оскільки різкі перепади рівнів води у водосховищі негативно впливають на відтворення рибних ресурсів. Аби не допустити цього, прийнято рішення посилити контроль за дотриманням необхідних показників запасів води у нерестовий період, а в разі необхідності -- обмежити спрацювання запасів води місцевою гідроелектростанцією.

 

Виступаючи на засіданні, начальник Рівненського обласного управління водних ресурсів Сергій Васильєв зауважив: оскільки пік першої хвилі повені на Стиру вже пройдений і, враховуючи маловодність трьох попередніх років, необхідно створити запас води на меженевий період і дещо підвищивши рівні у водосховищі. З цією пропозицією погодилися усі учасники зустрічі. Це питання важливе ще й тим, що річка Стир у нижній течії забезпечує водою для охолодження реакторів Рівненської АЕС.

 

Максим СОЛОНЕНКО,
с. Хрінники Рівненської області.

Фото автора.

 

Голос України