У Комітеті з питань охорони здоров’я відбувся круглий стіл, під час якого обговорювали роль жінки у збереженні здоров’я сім’ї та нації. У заході взяли участь народні депутати, представники адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Національної академії медичних наук, вищих медичних навчальних закладів, бюро ВООЗ в Україні, міжнародних організацій, а також представники жіночої громадськості й вдови учасників АТО.

 

Президент Національної академії медичних наук Віталій Цимбалюк вручає Ользі Богомолець квіти до 8 Березня.

 

Сімдесят відсотків населення всього світу нині становлять жінки. Вони несуть на собі навантаження, що включають фінансову вразливість, відповідальність за домашнє господарство, догляд за дітьми, літніми людьми тощо. У багатьох країнах і досі жінка не завжди має можливість обстоювати свої соціальні та економічні права, включаючи право на такі базові потреби, як харчування, охорона здоров’я та освіта.


Натомість в Україні традиційно жінки рівноправні з чоловіками. Вони становлять 54 відсотки населення. Із них 59 відсотків мають середню спеціальну та вищу освіту. Серед працівників освіти та культури жінки становлять 74 відсотки, а серед працівників системи охорони здоров’я — 83.


Особлива увага в нашій країні, наголошувалося під час круглого столу, приділяється питанням збереження здоров’я дівчат та жінки-матері. Значною мірою цей показник визначається розвитком в утробі та умовами зростання в ранньому дитинстві та підлітковому віці. За статистичними даними, в нашій країні лише шість відсотків дітей народжуються практично здоровими. Відтак, часто ще до того, як дівчинка вступає в репродуктивний період, вона вже має низку захворювань.


Протягом останніх років загальна захворюваність дівчат віком до 17 років зросла майже удвічі, при цьому, в п’ять разів збільшилася частота захворювань сечостатевої системи. За три роки помітно почастішали випадки онкогінекологічних захворювань у дівчат підліткового віку. Майже в десять разів за десять років зросла й захворюваність щитоподібної залози, що зумовлено складною екологічною ситуацією.


Значний вплив на репродуктивне здоров’я підлітків та молоді має також статева поведінка. До факторів, що впливають на неї, належать негативний вплив порнографії в багатьох інформаційних полях, в тому числі, пропаганда сексуального насилля, широке розповсюдження шкідливих звичок, таких як тютюнопаління, алкоголізм і наркоманія.


Викликає занепокоєння і стан здоров’я вагітних жінок. Так, майже в два з половиною рази зросла захворюваність на анемії. Це напряму залежить від соціально-економічного стану сім’ї, умов проживання та харчування. Вагітні втричі частіше хворіють недугами сечостатевої системи унаслідок низької репродуктивної культури та безвідповідальної статевої поведінки. У майбутніх матерів більш ніж у півтора разу зросли показники захворюваності системи кровообігу. Такий низький рівень здоров’я вагітних суттєво підвищує ризики материнської та дитячої захворюваності.


Дотримання прав жінок у всіх сферах суспільного життя та їх гендерна рівність, економічна незалежність та професійна зайнятість вплинули на бажання народжувати. Соціологічні дослідження свідчать: більшість українок хочуть лише одну дитину, відкладають ймовірні пологи на невизначений термін або взагалі відмовляються від цієї ідеї. Вже у віці 20—24 роки майже 30 відсотків жінок не планують народження наступної дитини, а у віці 25—29 років ця частка збільшується до 47 відсотків.

Неабияку роль у цьому відіграють недостатній розвиток медичного і соціального обслуговування та вкрай складні житлові умови.


Під час круглого столу заслухано доповіді жінок, які зробили успішну кар’єру та відбулися як фахівці й матері. Учасники зібрання погодилися, що основним завданням державної політики має стати подолання тенденцій до скорочення населення, посилення інституту сім’ї, забезпечення державної підтримки народжуваності, зміцнення соціального захисту сімей з дітьми тощо. Голова комітету Ольга Богомолець вручила подарунки та привітала з прийдешнім 8 Березня присутніх вдів учасників антитерористичної операції на сході України.


За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.