Резонансна справа про катування пацієнтів психлікарні на Сумщині, здається, добігає кінця. «Голос України» неодноразово повертався до цієї теми, бо в ній відкривалися все нові й нові шокуючі факти.

Станом на сьогодні головний лікар Сумської обласної психіатричної лікарні №2 перебуває під арештом. За клопотанням прокуратури такий запобіжний захід для неї призначено судом.

Нагадаємо, що через низьку температуру у палатах спеціалізованого закладу, яка іноді падала до 10 градусів, частина пацієнтів захворіла на пневмонію, а один з них помер. Проте, як з’ясувалося, і минулого року у психлікарні сталося кілька загадкових смертей. Прокуратурою області була призначена ексгумація тіл сімох людей, яка дала приголомшливі результати. Як встановили експерти, п’ятеро померлих із сімох наприкінці минулого року загинули від двосторонньої гнійної пневмонії. Взагалі шокуючі результати дало дослідження ексгумованого тіла 28-річної психічно хворої дівчини, котра загинула ще в лютому минулого року. У неї виявились поламаними геть усі ребра з обох боків, а голові була заподіяна травма з крововиливом у мозок. Саме ці тілесні ушкодження й стали причиною смерті. Втім в історіях хвороб цих людей та в актах їхніх патолого-анатомічних розтинів вказувалось, що п’ятеро пацієнтів психлікарні померли від серцево-судинної недостатності, один — від набряку головного мозку, а ще один — від інтоксикації.

Власне, ці фальсифікації й стали вирішальним моментом для судді, коли він обирав запобіжний захід для головного лікаря психлікарні. Головному лікарю вручено повідомлення про підозру у скоєнні таких злочинів, як катування людей та залишення їх у небезпеці, що призвело до смерті.

Одразу ж після цього прокуратурою Сумщини було вручене повідомлення про підозру завідувачу психіатрично-дігностичним відділенням спеціалізованого закладу. Посадовцю доведеться відповідати за неналежне виконання своїх професійних обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки. Слідчі прокуратури вважають, що медпрацівник недооцінив стан п’яти хворих, неправильно поставив їм діагноз та не призначив відповідні обстеження і лікування.

7 березня повідомлення про підозру вручили ще одному посадовцю комунального закладу Сумської обласної ради «Сумська обласна психіатрична лікарня №2» — завідувачу патолого-анатомічним відділенням, якого підозрюють у складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

У місцевих засобах масової інформації на Сумщині ситуацію навколо психлікарні, що розташована в одному із сіл Охтирського району, називають «справою лікарів». Пікантності їй додає та обставина, що колишній головний лікар спеціалізованого закладу — досить відомий в області політик, депутат обласної ради попереднього скликання. Вона — помічник народного депутата України і лідер районної організації однієї з парламентських партій, що знаходиться зараз в опозиції до чинної влади. Тому метод захисту виявився традиційним. Прихильні до екс-головного лікаря ЗМІ наголошують на політичному підтексті «справи лікарів». Сама головний лікар каже, що вже давно сигналізувала до обласної влади про проблеми з теплопостачанням у психлікарні, але заклад хронічно недофінансовували. Окрім цього, стверджує заарештована лікарка, вона завадила одному із агрохолдингів заволодіти на території Охтирського району 100 га землі. І їй за це помстилися, «зліпивши» кримінальне провадження. Однак поки що ніде не пояснюється, чому загиблих від пневмонії та від жорстокого побиття людей у психлікарні «записали» як померлих природною смертю.

Тим часом на Сумщині розгорається ще один конфлікт, пов’язаний із лікуванням психічно хворих людей. Зараз це роблять у чотирьох спеціалізованих закладах.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.