Збір та вивезення сміття налагоджено у 365 населених пунктах Закарпаття. Цим опікується понад чотири десятки спеціалізованих підприємств. Нині триває будівництво сміттєпереробного заводу в селі Яноші Берегівського району. Такий комплекс планують звести й у Виноградівському. Водночас на території області обліковано 383 звалища твердих побутових відходів, з них 143 — санкціоновані та лише 58 — паспортизовані. Такі цифри під час брифінгу навів директор департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Сергій Рішко.

Тема зведення сміттєпереробних заводів регулярно порушується в області. Але процеси часто ускладнюються під час громадського обговорення супротивом місцевих мешканців, які виступають різко проти спорудження поблизу населених пунктів таких комплексів.

Ще одна екологічна проблема прокльовується навесні. Йдеться про спалювання сухої рослинності. «Згідно з законом самовільне випалювання карається накладенням штрафу: від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб — від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів. А за ці дії, вчинені на території об’єктів природно-заповідного фонду, накладається штраф від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів, та від сімдесяти до ста — на посадових осіб», — наводить слова Сергія Рішка прес-служба облдержадміністрації.

Вл. інф.