У Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, присвячене нормативно-правовому забезпеченню навчання іноземців в Україні.

 

Вітаючи учасників засідання, голова облдержадміністрації Юлія Світлична підкреслила важливість професійного обговорення питання залучення іноземних студентів, яке для Харківської області є стратегічним.


— Харківщина входить до десятки найбільших центрів вищих навчальних закладів Європи. Потужний комплекс вишів — одна з основ економіки нашого регіону. Саме тому створення належних правових і побутових умов для збільшення потоку іноземних студентів належить до головних пріоритетів керівництва області. Для нас це інвестиції в освіту і джерело зміцнення фінансової бази вишів. А для держави загалом — це кращий маркетинговий крок, один з тих шляхів, які відкривають сьогодні Україну для світу, — сказала керівник області.


Вона зазначила, що Рада ректорів Харківської області підготувала до засідання низку пропозицій, які підтримала облдержадміністрація.


До того ж проведення виїзних засідань комітетів Верховної Ради — гарна традиція, адже їхні члени мають можливість на місцях дізнатися про проблеми, обговорити їх з науковим співтовариством, більш предметно підходити до їх розв’язання. Результатом таких засідань мають стати конкретні практичні рішення щодо принципів національної політики в сфері інтернаціоналізації освіти.


У свою чергу, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр Співаковський подякував голові Харківської ОДА за організацію виїзного засідання.


— Харків — це обличчя країни, яке визначає можливість розвитку інноваційної складової економіки України, — наголосив Олександр Співаковський. — Кількість студентів, вишів, кількість еліти, яка є у вашому регіоні, виводять його в лідери. Тому для нас — велика честь проводити засідання комітету саме тут.


Не випадково було обрано і виш для проведення засідання: за словами ректора Каразінського університету Віля Бакірова, кожний четвертий студент закладу — іноземець.


— Харківщина накопичила значний досвід підготовки іноземних громадян. Останнім часом ми інтегрували зусилля з іншими вишами регіону завдяки створенню унікальної структури — Харківського університетського консорціуму. Сьогодні він плідно працює за підтримки глави області Юлії Світличної, — зазначив Віль Бакіров.


Під час засідання були озвучені першочергові завдання міжнародної інтеграції в сфері вищої освіти і навчання іноземців в Україні. Серед них — удосконалення процедури оформлення в’їзних віз іноземцям, які прибувають в Україну на навчання. Зокрема, пропонується внести зміни в законодавство, які передбачать можливість одержання довгострокової візи типу «Д» на весь період навчання в державних вишах.


Нагадаємо, це вже не перше виїзне засідання, яке відбулося у Харківській області. Восени 2016 року в ХОДА тривало засідання Комітету Верховної Ради з питань бюджету, а в лютому на базі ПАТ «ФЕД» — нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана за участю міністрів і всіх провідних представників авіаційної галузі країни.

Харків.