9 березня виповнилося 95 років лучанину Іллі Сизонцю, учаснику оборони Бреста і Параду Перемоги в Берліні, першому партизану Великої Вітчизняної війни, почесному громадянину Ратнівського району.

 

На знімку:

 

привітати ювіляра
прийшли активісти
обласної організації ветеранів України

 

Війна заскочила молодшого лейтенанта, випускника Мінського артилерійського училища Іллю Сизонця в прикордонному Бресті. Про те, що вона розпочнеться завтра, 19-літній офіцер довідався ще 21 червня 1941 року, патрулюючи разом із солдатами територію поблизу цитаделі. На прохання начальника прикордонної застави, майбутнього героя оборони Брестської фортеці лейтенанта Андрія Кіжеватого, він мимоволі став перекладачем німецького солдата, який переплив Західний Буг, щоб повідомити про наміри фашистів. Страшну новину мусив тримати в собі. Вже наступними днями разом із взводом саперів, який очолив за наказом комендатури, із підвалів залізничного вокзалу робив сміливі рейди захопленим гітлерівцями містом.

 

Два тижні купка сміливців протрималася у підземеллі. Потім був небезпечний перехід у ліси під Ковелем, перші пущені під укіс ворожі ешелони. Його мобільний партизанський загін діяв як бойова одиниця вже з початку липня 1941 року. Кілька років війни у ворожому тилу, потім нелегкі фронтові дороги. Війна завершилася для капітана Іллі Сизонця Парадом Перемоги у здоланому Берліні і написаним вуглиною на рейхстазі автографом -- "Сизонець з Херсона".

 

Його бойові і трудову звитяги відзначено вісьмома орденами, багатьма іншими нагородами. Ілля Ілліч був героєм кількох публікацій в "Голосі України".

 

9 березня рідні, друзі, знайомі привітали колишнього фронтовика із 95-річчям. Редакція нашої газети теж приєднується до привітань і бажає Іллі Іллічу Сизонцю довгих літ життя, радості від спілкування з добрими людьми, бадьорості й оптимізму.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України