Напрацьовуючи проекти вітчизняних госпітальних округів, МОЗ не врахувало гірських особливостей Прикарпаття. У попередніх рекомендаціях галузевого відомства йдеться про три округи з центрами в Івано-Франківську, Коломиї та Калуші. Отже, з цієї «нарізки» повністю випали гірські райони області, які становлять третину її території. Тому, як розповів на брифінгу директор департаменту охорони здоров’я ОДА Мирон Матейко, область відстоюватиме у столиці позицію щодо створення п’яти госпітальних округів, додавши до переліку медичні центри в містах Надвірна та Косів.

 

У проекті плану, спрямованого до МОЗ, насамперед ідеться про забезпечення своєчасності прибуття до багатопрофільних лікарень інтенсивної допомоги та радіус зони обслуговування, що не повинні перевищувати 60 хвилин та розміщуватись у межах 60 кілометрів. До прикладу, без Косівського госпітального округу час прибуття до Коломийського медцентру з Верховинської ЦРЛ становитиме 1,5—2 години, а з інших закладів чи населених пунктів району — до 4—5 годин (гірський район із вкрай нерозвиненою мережею доріг). У цьому разі радіус зони обслуговування Коломийської лікарні інтенсивного лікування сягатиме понад 100 кілометрів. А хворих із Надвірнянського району (понад 208 тисяч населення), включаючи курортні Ворохту, Яремче «буковельську» Поляницю, взагалі везтимуть до Івано-Франківська за 100—120 кілометрів, що займатиме 
не менш як 1,5—2 години часу.


Водночас, як нагадав пан Матейко, це край розвиненого туризму, який щороку відвідують до двох мільйонів осіб. Зрештою, управлінець має надію, що до думки та побажань горян дослухаються в міністерстві, та сподівається на підтримку народних депутатів із Прикарпаття. Наразі всі місцеві лікарні та поліклініки працюють у звичному режимі. Також головний лікар області запевнив, що жоден медичний заклад не буде закрито.

Проте реформаторські зміни в них все-таки відбудуться. Питання формування госпітальних округів обговорювали і члени комісії з питань охорони здоров’я і соціальної політики обласної ради. Депутати, підтримуючи позицію колег із Вінниччини, також готують звернення до центральних органів влади щодо врегулювання механізму створення медичних центрів з урахуванням побажань громад краю.

Івано-Франківська область.