Першими на Вінниччині завершили сівбу ранніх зернових у господарстві «Ольгопіль» Чечельницького району. Через п’ять років тут відновили вирощування гороху. В інших двадцяти місцевих господарствах цю культуру й надалі продовжують ігнорувати.


— Вдалося «спіймати» перші погожі дні, — каже керівник СТОВ «Ольгопіль» депутат Вінницької облради Павло Каленич. — Кинули на поле всю техніку і поклали в ґрунт яру пшеницю, овес, а також ячмінь. Ячменю серед ярих у нас найбільше, понад 80 гектарів. Горох вирощуватимемо на 12 гектарах. Дуже вгадали з погодою. Тільки-но закінчили сівбу, пішов невеликий дощик. Два дні з неба тихенько поливало. Тепер виглядаємо сонце, чекаємо потепління, щоб посіяти буряки, кукурудзу...


У землю в Ольгополі лягло насіння гороху елітних сортів. Частину зібраного врожаю залишать для подальшого вирощування в господарстві, решту реалізують споживачам. СТОВ «Ольгопіль» — базове господарство Інституту фізіології та генетики рослин НАН України, тому проблем із збутом не виникне. Як стверджує співрозмовник, культура прибуткова, та й гарний попередник, розпушує ґрунт, збагачує азотом.


— Наші господарники сердяться на горох, бо дуже вибагливий до погодних умов, — каже головний агроном Чечельницького районного управління агропромислового розвитку Світлана Демченко. — Після першого дощу чорніє, осипається... Лише збитки від нього. Здебільшого замінили соєю. Але впевнена, якщо в Ольгополі зберуть гарний урожай, наступного року в краї знайдуться послідовники і гороху посіють більше.


Від цукрових буряків у районі теж майже відмовилися. За словами Світлани Демченко, торік цукристі вирощували у трьох господарствах, нині планують сіяти тільки в Ольгополі. «Основні площі у нас відводять під пшениці, кукурудзу, сою, ріпак і соняшник, — уточнила співрозмовниця. — Але без гороху й цукрових буряків не обійтися. Сівозміни вимагають. Тому радимо господарникам повертатися до вирощування і гороху, і цукристих...»

Вінницька область.