Унікальна школа, в якій немає оцінювання, натомість учні отримують всілякі заохочення та призи, діє в Олександрії на Кіровоградщині. Цей неординарний заклад називають «Соробан». У Японії навчання дітей за методикою «Соробан» входить до обов’язкової освітньої програми. В Україні першу приватну філію відкрили лише три роки тому в Дніпрі, нині їх діє уже понад 60 по всій країні. В Олександрії незвичний для багатьох заклад працює з жовтня. Майже сотня юних містян віком від 5 до 11 років навчаються за допомогою японських рахівниць.

 

На знімку: в незвичайній школі діти усміхнені.

 

Заняття в «Соробані» проходять в ігровій формі, що заохочує дітей до пізнання. З легкістю вони працюють і з рахівницями, і усно. Цифри в їхній уяві трансформуються в образи. Майстерність дітей виходить за рамки нашої уяви, адже вони з легкістю виконують складання та віднімання до ста із швидкістю 0,3 секунди за дію! І лише за місяць занять у школі досягають значних результатів.

Ця методика дає можливість відійти від стереотипного розподілу учнів на гуманітаріїв і технарів. Вона стає тим фундаментом, що дає змогу дитині впоратись із будь-яким шкільним навантаженням, сприяє концентрації уваги, запам’ятовуванню, систематизації отриманої інформації тощо. Це особливо актуально для сучасного інформаційного світу.

За правильно зроблені завдання учні тут отримують зірочки-наклейки. Хто збирає їх найбільшу кількість — має вже зірку-магніт. «Декілька учнів уже здали на перший білий браслет, що зветься «Просто», — розповідає керівник закладу Інна Нежевенко. — Попереду на учнів чекають жовтий браслет «Брат», оранжевий «Друг», зелений «Друг+Брат», синій — «Флаш Анзан», червоний та чорний — «Множення». Окрім того, як заохочення вихованці отримують й інші призи: ручки, чашки, рюкзаки тощо».

До речі, в Дніпрі стартував пілотний проект «Соробан 55+» для учнів віком від 55 років — і неабияк захопив багатьох місцевих пенсіонерів.

Наталія ЛУЦЕНКО.

Фото надано автором.

Кіровоградська область.