Маріуполь відвідала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. На зустріч із омбудсменом прийшли не тільки маріупольці й жителі прилеглих селищ, що перебувають на лінії розмежування, а й переселенці з Луганської і Донецької областей. Основні питання у людей, які прийшли на зустріч, — житлові проблеми, соціальна невлаштованість, труднощі з одержанням соціальної допомоги й адаптацією на новому місці переселенців, діяльність судів, втрата бізнесу й майна в результаті воєнних дій. Кожен намагався донести ці питання до Уповноваженого з надією на їхнє вирішення. Багатьох переселенців, змушених залишити свої домівки, хвилювало те, що дотепер, через більш як два роки з початку воєнних дій, законодавча база з цих проблем відстає від вимог сьогодення.

 

Зокрема, на прийом до омбудсмена прийшла переселенка Юлія із селища Сєдове Новоазовського району з питання оплати харчування в дошкільних і навчальних закладах для дітей внутрішньо переміщених осіб. «Згідно із законом, на безплатне харчування в дитячому садку мають право тільки соціально найнезахищеніші — самотні матері тощо, а от ми — ні», — каже Юлія.


Ще одна відвідувачка, Рита Анатоліївна, представляє інтереси 75-літньої матері, яка під час воєнних дій у Широкиному одержала травму й тепер не може пересуватися самостійно. Але для призначення адресної допомоги потрібна особиста присутність в Ощадбанку й інших інстанціях. «Широкине — це єдине село, куди немає доступу його жителям. Нам нікуди повернутися й, напевно, уже можна було за весь цей час внести якусь поправку або зміну в закон про тимчасово переміщених осіб, що враховує сумну унікальність нашого становища», — жаліється жінка.


— Найчастіше переселенці опиняються в ситуації, коли вони не можуть добратися до соціального працівника для того, щоб одержати навіть той соціальний захист, який гарантований державою. Тому щораз це залежить від конкретного питання й конкретних обставин, — зазначила омбудсмен. — Планую за результатами всіх прийомів, які проведу, зустріч у парламентському комітеті з прав людини, де зможу розказати про ті проблеми, які потрібно вирішувати на законодавчому рівні. Далі — справа за Верховною Радою України й наявністю політичної волі для вирішення цих питань. Зі свого боку зроблю все, що в моїх силах, щоб донести це до парламенту, — пообіцяла Уповноважений з прав людини.

Маріуполь
Донецької області.