У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку "Волинь в Українській революції 1917--1921 років", приуроченої до 100-ліття заснування Центральної Ради та початку революції. В експозиції широко представлені документи, світлини, нагороди добровольчої військової формації Українських січових стрільців, воїни якої в роки Першої світової війни відкрили на Волині перші українські школи. Унікальними експонатами є оригінальний примірник накладної, написаної від руки Головою Центральної Ради Михайлом Грушевським, і примірник однієї із його книг, видрукуваної саме революційного 1917 року. Розміщений і блок матеріалів про політичну діяльність Гетьманату Павла Скоропадського та головного ідеолога українського монархізму волинянина В'ячеслава Липинського.

 

Чимало експонатів належить до періоду воєнних дій 1919--1921 років, коли саме на Волинь частково перемістився центр державотворчих процесів УНР. Зокрема, документи і фотографії визначних політичних і військових діячів, які на завершальному етапі Української революції перебували на теренах нашого краю. А також блок матеріалів про діяльність уряду УНР в еміграції, його допомогу у формуванні офіцерських кадрів для УПА--"Поліської Січі" в роки Другої світової війни і, зрештою, передачу всіх повноважень Президенту України Леоніду Кравчуку в 1992 році.

 

На виставці представлена символіка Луцька революційних часів, прапори різних відомств Гетьманату Павла Скоропадського і УНР. Окремим блоком наочно показується історія червоно-чорної символіки Ордену Залізної Остроги Січових стрільців, яка потім лягла в основу символіки УПА.

 

Як розповів директор музею Анатолій Силюк, на основі виставки "Волинь в Українській революції 1917--1921 років" планується проведення музейних заходів у рамках подальшого відзначення 100-ліття Української революції.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України