Генеральний директор протезного підприємства в Україні Нагендер Парашар привіз до Дніпра на презентацію сучасні колінні вузли для протезів при ампутації ніг. Вони нічим не поступаються імпортним аналогам: зручні, легкі, безпечні.

 

За інформацією Н. Парашара, комплектуючі для них імпортували, тепер їх експортують, бо стали плавити у власних печах. Зокрема, колінний вузол "Колібрі" -- найлегший у світі, вага якого 232 грами. А завдяки модульному вузлу "Клаксон" можна вільно ходити, кататися на велосипеді та займатися спортом. Такі протези повертають радість руху.

 

За три роки війни на сході 40 бійців Дніпропетровщини отримали тяжкі поранення, що призвели до ампутації. За інформацією радника голови ДніпроОДА Ольги Горб, усі вони отримали протези за державною програмою та пройшли реабілітацію.

 

Ця тема актуальна й для людей, котрі отримали інвалідність у побутових умовах. Тим більше що за останній час протезування в Україні змінилося, поліпшилось технічне оснащення протезів.

 

Як отримати протез, можна прочитати в пам'ятці, яку підготувала київська громадська організація "Підмога info", що захищає людей з інвалідністю. У ній міститься інформація про безплатне установлення та ремонт протезу, а також самостійний вибір того, де і як протезуватися.

 

Олена ЧЕРНЯВСЬКА.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України