Насамперед від того, що використовується в котельнях. Такий амбітний проект влади і комунальників Кам’янця-Подільського. Міське комунальне підприємство «Міськтепловоденергія» хоче в недалекому майбутньому відмовитися від використання природного газу і виробляти теплову енергію виключно з альтернативного палива.

Підприємство вже має досвід ефективної роботи шести котелень на твердому паливі. Важливим кроком стало і переведення останнім часом на альтернативні енергоносії двох найбільших у місті діючих котелень та будівництво унікальної теплової електростанції. Органічні пелети та деревні тріски вже нині зігріватимуть мешканців одного з мікрорайонів міста. На початку березня тут відбувся запуск потужного твердопаливного котла, який вироблятиме три мегавати теплової енергії. Він забезпечуватиме теплом і гарячою водою майже півсотні житлових будинків та дванадцять навчальних закладів, розташованих поблизу. Завдяки роботі нового устаткування вдасться відмовитись від споживання 2,2 мільйона кубометрів природного газу на рік. Досягти цього і провести реконструкцію котельні підприємству вдалося завдяки коштам Державного фонду регіонального розвитку. Саме звідти на проект було виділено понад 8 мільйонів гривень.

Друга черга реконструкції з переобладнанням котлів на альтернативні види палива нещодавно завершилась і на іншій міській котельні. Вона забезпечуватиме централізованим теплопостачанням та гарячою водою майже 25 тисяч мешканців мікрорайону Жовтневого. Тепер на дерев’яних трісках та біопелетах тут працюватиме два твердопаливні котли по шість мегаватів кожен. Вартість цього проекту становить 18,2 мільйона гривень. Провести реконструкцію котельні також удалося завдяки коштам Державного фонду регіонального розвитку. До того ж потенціал заміщення природного газу сягає 4,4 мільйона кубометрів на рік.

Тепер у місті йде будівництво сучасної теплоелектростанції з комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії газовими і твердопаливними котлами. Його завершення планується до кінця року. На новій ТЕС працюватиме два твердопаливні котли загальною потужністю 15 мегаватів та два газові по 12 мегаватів кожен. Цей проект, що реалізується завдяки кредиту Світового банку, заслужено розраховує на статус унікального. Адже на станції буде встановлено турбіни зі спеціальним модулем, де використовуватиметься рідина з температурою 2000С. Кам’янець-Подільський стане п’ятим містом у світі і третім в Європі, де використовуватимуть такий сучасний метод виробництва теплової енергії. Монтаж системи на теплоелектростанції планують завершити до наступного року. Новітня ТЕС дасть змогу зменшити споживання газу та забезпечить його заміщення на 8,4 мільйона кубометрів упродовж року.

Торік теплоенергетикам міста вдалося замістити 1,5 мільйона кубометрів природного газу. А після того, як сповна запрацюють всі згадані проекти, заміщення блакитного палива зросте у десять разів. У літній період воно буде стовідсотковим, адже для забезпечення гарячого водопостачання використовуватимуть лише тверде паливо українського виробництва.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.