Лідер Радикальної партії запропонував внести зміни до Конституції України, в яких визначити, що основна форма господарювання на селі — фермерські господарства.

 

На знімку: Олег Ляшко переконаний, що українська земля повинна годувати українців.

 

«Земля і люди — головне багатство України. Натомість влада хоче позбавити українців права володіти своєю землею. 55 народних депутатів звернулись до Конституційного суду з вимогою скасувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, який, на превеликий жаль, діє лише до кінця цього року. Незабаром уряд збирається внести на розгляд парламенту законопроект про запровадження ринку землі, який дасть змогу транснаціональним корпораціям пограбувати українців. Земля має належати народу України, тим, хто на ній живе та обробляє її, а не іноземним зайдам та аграрним латифундистам! Держава має створити умови, щоб земля годувала нинішнє і наступні покоління українців, а не безповоротно потрапила до рук іноземців, спекулянтів та сировинних олігархів», — упевнений політик.

Народний депутат пропонує передусім провести інвентаризацію всіх земель в Україні: «Досі незрозуміло, скільки в Україні мільйонів гектарів незатребуваних паїв, наприклад, від померлих, у яких немає спадкоємців, або скільки землі в корупційний спосіб здається в оренду райдержадміністраціями, і гроші йдуть у кишені чиновників, а не до місцевих бюджетів», — наголосив лідер опозиційної фракції.

Водночас Олег Ляшко закликав парламентаріїв підтримати ініційовані Радикальною партією зміни до Конституції, якими вони пропонують назавжди закріпити землю за українськими фермерами.

«Давайте на рівні Конституції закарбуємо, що головний господар на українській землі — український фермер, і назавжди захистимо українську землю від дерибану латифундистами та скуповування іноземцями. Українська земля має служити українцям!» — наголосив парламентарій.

Лідер фракції РПЛ зазначив, що пропонує якісну нову модель сталого розвитку українського села, і ці зміни до Конституції принципово важливі для захисту національних інтересів.

Уляна ДВОРАКОВСЬКА.

Фото Османа КАРІМОВА.