Вечірнє засідання 16 березня


Народні депутати продовжили розгляд питань житлово-комунального господарства та будівництва. У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» щодо реалізації державних житлових програм» (№ 4550). Законопроект передбачає надання державної підтримки в розмірі 50 відсотків вартості будівництва на придбання доступного житла або надання пільгового іпотечного житлового кредиту учасникам АТО і вимушеним переселенцям, на яких поширюється дія законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Законом також збільшено з 3 до 7 відсотків річних процентну ставку в разі надання кредитів за рахунок бюджетних коштів фінансовою установою — виконавцем державної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла.

 

У першому читанні прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності» (№ 5587), яким передбачається внести зміни до переліку об’єктів будівництва, проекти яких підлягають обов’язковій експертизі, порядок прийняття об’єкту в експлуатацію тощо.


Потім у парламенті вирували пристрасті довкола обрання кандидатів на посаду члена комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Народний депутат Іван Мельничук повідомив, що антикорупційний комітет Верховної Ради провів екстрене засідання в режимі «ad hoc» і рекомендував розглянути дві кандидатури на посаду аудитора НАБУ — Роберта Сторча та Найджела Брауна. І. Мельничук звинуватив голову антикорупційного комітету Єгора Соболєва у зриві розгляду питання про обрання аудитора НАБУ від Верховної Ради і маніпуляціях роботою комітету.

Однак група народних депутатів оточила парламентську трибуну, стверджуючи, що рішення комітету було нелегітимне. Після перерви для політичних консультацій голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв повідомив, що засідання комітету, на якому розглядатимуть кандидатури до складу комісії, відбудеться у п’ятницю. Керівник комітету пояснив, що тільки-но отримав від групи народних депутатів звернення про проведення позачергового засідання, одразу його призначив. Проте закон вимагає від голови комітету повідомити кожного члена комітету про засідання не менш як за 24 години. «За цим шахрайством, за цими маніпуляціями, документами і процедурами стоїть страх, — сказав Є. Соболєв. — Тут є люди, які бояться, що за Насіровим прийдуть наступними до них, спецназ НАБУ разом із детективами НАБУ, разом із прокурорами антикорупційної прокуратури. Але не перекладайте свій страх на інших. Не нищте останній легітимний спосіб поставити топ-корупціонерів перед законом».


У свою чергу глава парламенту Андрій Парубій назвав рішення частини антикорупційного комітету, яке озвучив народний депутат Іван Мельничук перед перервою, легітимним і на вимогу двох найбільших фракцій — Блоку Петра Порошенка та «Народного фронту» — запропонував включити це питання до розгляду. Однак таку пропозицію підтримали лише 205 депутатів.


Отож парламентарії продовжили розгляд питань житлово-комунального господарства та будівництва, за результатами голосування відхиливши проект закону про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо скасування пайової участі в розвитку інфраструктури населеного пункту) — № 3610.