Звільненого директора запорізького парку «виховують» спробами арешту.


У Запоріжжі ледь не потрапила в СІЗО мама трьох дівчаток. І тільки громадянська активність запоріжців, котрі прийшли під стіни Жовтневого райсуду, та, можливо, жіноча солідарність судді врятували справу. Вікторія Чикалова — колишній директор Центрального парку відпочинку «Дубовий гай» — залишилася на свободі. Хоча рішення ухвалювалося вже, вважай, у ніч на суботу...


А все почалося рік тому, коли «по просьбам трудящихся», яким директор «Дубового гаю» заважала кататися пішохідними доріжками до ресторану на їхніх «Лексусах», В. Чикалову звільнили. Ресторан ще за «папередніков» реконструювали під виглядом відродження дитячої спортивної школи боксу (з цього приводу навіть табличка довгий час висіла). І коли «кращим людям міста» вже дуже набридло ходити пішки сотню метрів, розпочалася коротка епістолярна кампанія, заспівувачем якої став навіть один із народних депутатів. Після отримання достатньої кількості скарг та листів новообраному міському голові Володимиру Буряку лишалося хіба що підписати розпорядження про звільнення.


Утім, юристи міськради, схоже, так і не знайшли достатніх підстав для законного рішення, і відсторонений директор, яка, за оцінками, протягом двох років перебування на посаді зробила більше, ніж до неї зробили за попередні двадцять, звернулася до суду. Хроніки численних засідань останнього мали такий вигляд: «Суд перенесено через відсутність представника відповідача».


Тим часом «кращі люди» прийшли на допомогу і «відповідач» перейшов у контрнаступ. Зусиллями здебільшого прокуратури... Так з’явилися одразу два кримінальні провадження. Перше — у справі поливу дерев парку (незаконний видобуток надр!), вдруге — через те, що під час розчистки озера не впоралися з викачкою води протягом 2015 року. Хоча тієї води, мабуть, викачано вп’ятеро більше від заявлених 2500 куб. метрів.


Першу справу в місті підняли на сміх, і від неї зрештою довелося відмовитися, а ось друга, кваліфікована як «розтрата коштів, виділених на благоустрій «Дубового гаю», отримала хоч якусь судову перспективу. Втім, схоже, «кращі люди міста», котрі звикли випалювати будь-який «заколот на кораблі» розпеченим залізом, зажадали «остаточного вирішення питання Чикалової». Соціальні мережі відреагували на нові ініціативи слідства фразою: «Нескорену активістку збираються виховати арештом».


Але справа набула широкого розголосу, на підтримку екс-директора виступили кілька фракцій міськради, громадські активісти. П’ятничний судовий марафон розтягнувся до пізньої ночі, суддя вирішила обмежитися особистим зобов’язанням Вікторії Чикалової й залишила її на волі.


І наостанок: Вікторія Чикалова перебувала в суді не на ношах і не у візку, почувалася добре і була в гарному гуморі...

Запоріжжя.