У Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбувся круглий стіл «Енергоефективність: європейський вектор для українських реформ», учасники якого обговорили законодавчий пакет з енергоефективності, енергоефективних закупівель та інші питання.

 

Участь у заході взяли депутати профільних комітетів Верховної Ради України, віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, голова Держенергоефективності Сергій Савчук, заступник керівника Головного директорату Єврокомісії зі зв’язків із країнами-сусідами Катарина Матернова, провідні вітчизняні й міжнародні експерти в галузі енергетики, представники громадськості та ЗМІ.


«Поки що ми працюємо над імплементацією третього енергопакета, — заявив перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський. — Європа вже розглядає четвертий, у якому питання енергоефективності, відновлювальної енергетики, розподілених і смарт-мереж стають ключовими... Найдешевша та найчистіша енергія — це та, яку вдалося заощадити, а отже, і не генерувати. І нині ми робимо все можливе, щоб динамічніше просуватися вперед у питанні енергоефективності. Нам конче потрібно ухвалити пакет законопроектів з енергоефективності, який уже готовий до розгляду у Верховній Раді України», — наголосив він.


За словами Домбровського, напередодні проведення круглого столу комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити в першому читанні та за основу низку законопроектів, серед яких і ті, що безпосередньо стосуються питань, які обговорювали під час круглого столу. Зокрема, це проект закону «Про Фонд енергоефективності» (№ 5598). Водночас доповідач висловив жаль, що швидкість руху України в питанні енергоефективності надзвичайно низька порівняно з європейськими країнами. Олександр Домбровський закликав народних депутатів, урядовців та європейських партнерів до прискорення дій для досягнення високих європейських стандартів енергоефективності.


Своєю чергою віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко наголосив, що європейські партнери, експертне середовище, народні депутати сьогодні як ніколи консолідовані навколо необхідності рішучих дій у впровадженні енергоефективності. Лише пакетне голосування за необхідні закони дасть змогу запрацювати системі, за якої споживач зможе отримати і фінансову, і технічну підтримку у впровадженні енергоефективних заходів. Саме про це й була фахова розмова.


«Реформа енергоефективності протягом двох років впроваджується в Україні завдяки тісній і плідній співпраці уряду, парламенту та громадськості, — заявила Катарина Матернова, заступник керівника Головного директорату Єврокомісії зі зв’язків із країнами-сусідами. — Впровадивши її, країна не тільки отримає нові робочі місця та професії, розвиток малого і середнього бізнесу, а й закриє питання енергетичної безпеки. Також це  об’єднає людей у навчанні спільно управляти своїм житлом».

Катарина Матернова підтвердила підтримку України з боку Євросоюзу у впровадженні реформи, а також готовність надати допомогу в комунікаційних зусиллях та створенні технічного офісу. «Ми стоїмо за вами у вашому прагненні стати енергонезалежними та енергоефективними», — наголосила вона.


Вл. інф.