Народний депутат Сергій Лещенко заявив, що у нього є оригінальні документи, які доводять використання Партією регіонів та її колишнім лідером Віктором Януковичем незаконних схем для оплати послуг американського політтехнолога Пола Манафорта.


«Під час розслідування мною було встановлено, що Манафорт використовував офшорні юрисдикції, фальшиві інвойси для того, щоб отримувати гроші від корумпованого українського лідера», — заявив він на вчорашній прес-конференції. За словами С. Лещенка, в цьому разі йдеться про платіж у розмірі 750 тисяч доларів від 14 жовтня 2009 року, який зафіксовано в оприлюдненій минулого року «амбарній книзі» Партії регіонів. «У тіньовій бухгалтерії просто сказано: Манафорт, 750 тисяч, і що гроші оприходувано народним депутатом від Партії регіонів Віталієм Калюжним. Мені вдалося отримати доступ до документів, які показують, як саме було здійснено цей переказ грошей від Віктора Януковича до Пола Манафорта», — сказав політик і продемонстрував інвойс, який свідчить, що ці гроші було сплачено на рахунок Манафорта у Wachovіa Bank штату Вірджінія, США.


Та найцікавішим, за словами С. Лещенка, є те, що Манафорт отримав ці гроші від зареєстрованої в Белізі офшорної компанії Neocom Systems Lіmіted, рахунок якої, у свою чергу, було зареєстровано у киргизстанському «АзіяУніверсалБанку». До того ж цей платіж було здійснено зовсім не за надання політичних консультацій. Народний депутат також повідомив, що для здійснення цього платежу було укладено контракт, за яким Манафорт начебто поставив 501 комп’ютер для белізького офшору, за що нібито й отримав 750 тисяч доларів. «За моєю інформацією, це була одна зі схем, яку використовувала Партія регіонів з метою відмивання коштів і нелегальних платежів, а контракт було складено лише для того, щоб створити легальну підставу для отримання Манафортом грошей на свій рахунок у США», — зазначив С. Лещенко і додав, що цей документ також містить оригінальний підпис Манафорта і печатку українського представництва компанії «Девіс Манафорт Інтернешнл ЛЛС».


Відповідаючи на запитання, звідки він узяв новий документ, С. Лещенко повідомив, що отримав його наприкінці січня цього року від людей, які після від’їзду Манафорта орендували приміщення, де розміщувався його київський офіс.


На думку С. Лещенка, оприлюднені факти про відмивання коштів та шахрайство під час здійснення платежів через електронні системи мають розслідувати і українські, і американські правоохоронні органи. «Ці факти достеменно доводять як використання Партією регіонів та Януковичем офшорів і фальшивих підстав для здійснення платежів, так і згоду Манафорта на отримання грошей у такий спосіб», — сказав він. Необхідність саме міжнародного розслідування, за участі правоохоронних органів США, С. Лещенко пояснює й тим, що в цьому разі йдеться не тільки про українську, а й про американську корупцію, адже гроші Януковича зрештою потрапили на рахунок Манафорта у США. До того ж українським правоохоронним органам не під силу отримати доступ до банківської таємниці на території Киргизстану, «але це під силу Федеральному бюро розслідування США», — переконаний народний депутат.