У Херсоні перекривали дороги та затято мітингували перед будівлею облдержадміністрації кілька десятків власників приватних міні-ферм та ринкових торговців м’ясом. Вони вимагали будь-що надати їм дозвіл на домашній забій худоби, зокрема зняти такі обмеження у населених пунктах, де раніше виявили вогнища африканської чуми свиней. Влада пішла з протестувальниками на діалог: їх запросили на спільну нараду за участю членів регіональної надзвичайної протиепізоотичної комісії та низки контролюючих органів, включно із підрозділом Держпродспоживслужби України.

У «білому домі» підтвердили, що домашній забій дозволено тільки в приватних господарствах, де утримують не більш як трьох свиней. А продаж м’яса можливий тільки за наявності ветеринарного свідоцтва. Щодо карантинної зони (а вона діє у п’яти районах краю), то в ній заборону збережуть попри тиск з боку «зацікавлених осіб».

Утім, власники м’ясопереробних підприємств, великих та середніх тваринницьких ферм вважають, що у протестів є «подвійне дно».

— Послуги з забою, білування та розробки туші на легальній бійні із жорстким режимом санітарного контролю на Херсонщині коштують 150—200 гривень. За нинішніх цін на м’ясо живою вагою це менш як три відсотки від вартості свині середньою вагою у центнер, — зазначив Геннадій Недялков, директор підприємства, яке експлуатує бійню в селі Чорнобаївка під Херсоном. — Просто на бійні треба пред’явити довідку від сільради про те, що худоба вирощена у власному господарстві, й письмове підтвердження від ветеринара про здоров’я тварини. А якщо свиней скуповувати не на легальній фермі по 35 гривень за кілограм, а по 20—25 гривень у карантинній зоні чи навіть у крадіїв, то жодних паперів на них не буде.

Учасники акцій протесту лякають городян, що в разі відмови від вивезення домашніх тварин з карантинної зони та продажу їх м’яса вартість свинини у великих містах Херсонщини зросте в рази. У відповідь представники фірм-операторів продовольчого ринку пояснюють: протягом останнього часу свинина справді дорожчає. Але не в рази, а на 3—5 відсотків щотижня. І причина тут не в АЧС чи зменшенні обсягів постачання — спрацьовує сезонний фактор.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.