Вечірнє засідання 21 березня


21 березня відповідно до рішення Генеральної асамблеї ООН відзначався Міжнародний день людини з синдромом Дауна, відбулися заходи і у Верховній Раді. А на вечірньому пленарному засіданні парламентарії розглянули нову редакцію закону про соціальні послуги (№ 4607), яким, як зауважив глава парламенту Андрій Парубій, можна віддати шану людям із особливими потребами, котрі потребують соціального захисту. Законопроектом пропонується визначити основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, допомогу в їх подоланні громадянам, сім’ям, дітям, молоді.


За словами заступника міністра соціальної політики Наталії Федорович, мережа соціальних установ та закладів в Україні налічує майже дві тисячі суб’єктів, що надають соціальні послуги трьом мільйонам осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. Водночас є законодавчі та технологічні проблеми в наданні соціальних послуг. Проектом закону передбачається внести зміни до восьми законодавчих актів України. Зокрема, завдання надавачів соціальних послуг, права та обов’язки утримувачів, механізм забезпечення принципу добровільності вибору та прозорості в наданні соціальних послуг, повноваження органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій, єдиний порядок надання соціальних послуг, нову класифікацію соціальних послуг, нові підходи щодо оплати соціальних послуг, виходячи з доходу особи, а не з наявності осіб, які можуть допомогти. Пропонується також залучити недержавних надавачів до надання соціальних послуг. Згідно із законопроектом, соціальні послуги від держави людина зможе отримувати тільки тоді, якщо її місячний дохід не перевищує дві з половиною тисячі гривень.


Під час обговорення народні депутати наголошували на стрімкому погіршенні соціального становища людей у зв’язку з інфляцією, зростанням цін і тарифів, девальвацією гривні. Адже середня зарплата по Україні нині становить ледь 100 доларів. За всіма міжнародними стандартами — це за межею бідності. Віктор Галасюк (Радикальна партія) відзначив, що питання мінімальних соціальних стандартів в країні сьогодні є одним з найгостріших питань у державі. Радикали виступили з ініціативою підвищити мінімальну заробітну плату до 5 тисяч гривень з 1 жовтня 2017 року, запропонувавши механізм, за рахунок якого це можна зробити без запозичень від МВФ: за рахунок подолання контрабанди на митниці, деофшоризації економіки, посилення контролю за трансфертним ціноутворенням, що дозволить додатково залучити до державного бюджету понад 50 мільярдів гривень, які мають бути спрямовані першочергово на підвищення мінімальних заробітних плат і пенсій в Україні.

Наталія Королевська (Опозиційний блок) звернулася до представника міністерства: «Ви вважаєте, що якщо середньомісячний дохід у члена родини 2,5 тисячі гривень, то цього вже достатньо для того, щоб не звертатися за соціальними послугами?

Тобто за 2,5 тисячі гривень людина може сама в нинішніх умовах з нинішніми цінами себе забезпечити?».


Іван Спориш (фракція БПП) наголосив на потребі комплексного підходу до надання соціальних послуг. За його словами, у законопроекті передбачено підвищення кваліфікації соціальних працівників, збільшується престижність такої роботи, дозволяється залучення волонтерів, реформується питання фінансування і роботи соціальних центрів, більш чітко прописуються повноваження та обов’язки у сфері соціального захисту населення. Ірина Сисоєнко («Самопоміч») серед позитивних новел законопроекту відзначала надання соціальної послуги з догляду громадян, які частково або повністю втратили здатність до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, — безпосередньо вдома або в будинку-інтернаті, територіальному центрі соціального обслуговування, в будинку ветеранів, в пансіонаті для громадян похилого віку.


Потім народні депутати розглянули блок питань транспорту. У цілому прийнято проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільні дороги» щодо автомобільних доріг оборонного значення» (№ 4647), яким доповнено чинний закон новою статтею 51, в якій дається визначення поняття «автомобільні дороги оборонного значення», порядок віднесення автомобільних доріг до автомобільних доріг оборонного значення та їх використання.


Прийнято також внесений урядом Закон «Про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації» із урахуванням міжнародних стандартів (№ 4046а).


На доопрацювання відправлено проект закону «Про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні)» — № 2712, відхилено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів» (№ 4644).