Підсумки роботи з імплементації Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом підвели під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань євроінтеграції.

 


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку) зазначила, що після ратифікації Угоди євроінтеграція, особливо в частині адаптації українського законодавства до європейських норм і стандартів, стала частиною внутрішньої політики.


Вона відзначила позитивну співпрацю між парламентом і урядом, але водночас вважає: питання імплементації законодавства потребує більше уваги Кабміну і Верховної Ради. «Ми вітаємо той факт, що під керівництвом віце-прем’єра з питань євроінтеграції працює офіс, який здійснює експертизу законодавства. Але тривожить те, що ключові законопроекти, які стосуються імплементації Угоди, уряд подає через народних депутатів. Потім ці проекти законів дуже часто не проходять експертизу. Такого немає в жодній країні світу, яка пройшла схожий шлях євроінтеграції. Тому треба відмовитися від цієї хибної практики. Подавати такі законопроекти має уряд», — наголосила перший заступник керівника парламенту.


Крім того, за її словами, на сьогодні Комітет Верховної Ради з питань євроінтеграції не відповідає вимогам і правилам, які ставляться перед схожими комітетами в інших країнах, які пройшли шлях до Євросоюзу.


«Не розумію, чому досі в парламенті немає 226 голосів за посилення функцій Комітету з питань євроінтеграції, зокрема в частині обов’язкового проходження експертизи законопроектів в комітеті. Тому покладаємо великі надії на реформування парламенту і його Регламенту, яке сьогодні відбувається під головуванням Андрія Парубія. 


Перший заступник Голови Верховної Ради висловила сподівання, що після парламентських виборів у Нідерландах буде повністю ратифікована Угода про асоціацію Україна—ЄС, зокрема в сенаті Нідерландів.