Цьогоріч на Чернігівщині заплановано закриття 10 малокомплектних шкіл, де навчається менше 25 дітей. І щоб хто не говорив про якість навчання і про шкільні автобуси, які возитимуть дітей у більші села, всім зрозуміло: закриття школи -- прямий шлях до загибелі села.

 

На знімку:

 

Василь Нечепа
виступає у Хотіївській школі Семенівського району

 

Тож у низці сіл оголошують заклики до переселенців із зони АТО, які мають дітей.

 

-- У нас навчається 26 учнів. Школа хороша, село красиве, -- розповідає Валентина Міщенко, директор Сидорівської школи Борзнянського району. -- Для сімей, які погодяться переїхати, ми вже підшукали три будинки.

Щоправда, переселенці не хочуть їхати жити у хати 1950-х років побудови, а воліють мати і ванну і туалет у хаті. Щоб самим не робити, адже це, крім вміння, потребує ще й значних коштів.

 

Кобзар-лірник, народний артист України Василь Нечепа, який здійснює свій грандіозний концертний тур з нагоди ювілею Івана Франка, знайшов найменшу школу на Чернігівщині -- у селі Хотіївка Семенівського району, недалеко від україно- російського кордону. Тут навчаються всього четверо дітей. Щоправда, у дитсадку діточок 11.

 

"Я вже і з депутатами раджуся. Може, є переселенці з дітьми? Може, якихось інвесторів шукати для таких сіл? -- питає народний артист Василь Нечепа. -- Я давно пропоную для сіл шукати промисел виробництва шовку. Поставити перемотні цехи, засадити поля шовковицею, і шовкопряд буде збагачувати працьовитих, талановитих, співучих українців. Треба щось робити. Які прекрасні люди живуть в українських селах!"

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото надано Василем НЕЧЕПОЮ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України