На шахті "Бужанська" ДП "Волиньвугілля" готова до експлуатації нова лава, добовий видобуток на якій буде щонайменше 250 тонн вугілля із зольністю менше 30 відсотків. Така якість палива дозволить відправляти його без додаткового збагачення на теплові електростанції. 23 березня в новій лаві за участі генерального директора ДП "Волиньвугілля" Олександра Зоріна було знято першу вугільну "стружку".

 

Як розповів директор "Бужанки" Руслан Шатковський, обладнання вартістю 20 мільйонів гривень надійшло за рахунок державних коштів. Він висловив вдячність гірникам шахти № 1 "Нововолинська", які передали "Бужанській" окреме гірниче обладнання, котре відновили разом зі спеціалістами Нововолинського ремонтно-механічного заводу. Ще одна приємна подія чекає на волинських гірників: наступного тижня планується прийом нової лави і на шахті № 9 "Нововолинська".

 

На жаль, не вся інформація така оптимістична. До цього часу, а вже завершується березень, не надійшло жодної копійки на продовження будівництва шахти № 10 "Нововолинська", яка перебуває в передпусковій стадії. Проектна потужність цього вугільного підприємства -- три тисячі тонн газового вугілля на добу. Пуск шахти став би серйозним кроком до енергетичної незалежності України. Нагадаємо: її будівництво розпочали ще в квітні 1989 року.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України