Нещодавно в Луцьку відбувся прес-тур для журналістів з різних регіонів України. Його учасники ознайомилися з історією успішної термомодернізації ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) обласного центру Волині. Захід організували Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України спільно з Проектом USAІD «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Голова асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк та голова Держенергоефективності України Сергій Савчук на теплопункті ОСББ «Відродження».

Фото автора.

Звичайно, те, про що розповіли і що показали в Луцьку, не могло не сподобатися. Утеплені будинку, «розумні» теплопункти, що регулюють температуру повітря в системі опалення відповідно до погодних умов. Особливо ціна. Зважте самі, в ОСББ «Відродження» у січні витрати мешканців на опалення становили 12,53 гривні за квадратний метр, тоді як в інших будинках — 42,66 гривні. Фантастика! Але, щоб вона стала реальністю, довелося докласти рук і витратити грошей. У названому ОСББ повністю замінили всі мережі, вікна, двері, встановили індивідуальний теплопункт з лічильником тепла (ІТП), цього року утеплять дах. Щоб виконати такі роботи в дев’ятиповерхівці, потрібні величезні кошти, а скільки нервів, коли часом і довідку без валідолу не отримаєш!


Інше ОСББ «Авангард-Луцьк» зайнялося енергоефективністю завдяки участі в урядовій програмі «Теплий кредит». В «Авангарді» вирішили провести капітальний ремонт водостоків і покрівлі будинку, утеплити його, замінити вікна і двері, встановити ІТП. Щоб виконати весь цей комплекс робіт, взяли 2,7 мільйона гривень «теплого кредиту». З цієї суми держава відшкодувала 791 тисячу, а місто взяло на себе виплату відсотків за кредитом. Тобто, як пояснила голова асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк, це вже не кредит, а позика. А витрати мешканців на квадратний метр житлової площі на місяць становитимуть лише п’ять гривень. За опалення в січні вони заплатили лише по 21,94 гривні за квадратний метр, хоча по місту середній тариф, нагадаємо, 42,66 гривні.


— Програма популярна серед мешканців багатоповерхівок, — каже голова Держенергоефективності України Сергій Савчук. — Участь у ній економічно вигідна для кожного мешканця. За умовами програми ОСББ отримують із держбюджету відшкодування 40 відсотків суми кредиту. Якщо в будинку є родини-субсидіанти, компенсація становитиме до 70 відсотків. До справи долучається й місцева влада. Наприклад, Луцька міська рада відшкодовує всю відсоткову ставку за «теплим кредитом». Відтак фактичні витрати ОСББ на утеплення становитимуть половину або й менше ринкової вартості. Навіть за умови кредиту на суму понад мільйон гривень, витрати ОСББ становитимуть лише 55 відсотків. Усе решта — за рахунок державної та місцевої фінансової підтримки. Кредитні витрати однієї родини за таких умов становлять на місяць у середньому 129 гривень. Економія на опаленні — понад 400 гривень.


Хотілося б привітати Агентство з успішним стартом надзвичайно важливої програми. Однак масштаби її поки що не можуть задовольнити. Бо що таке 664 ОСББ у межах всієї країни. У Луцьку термомодернізованих будинків не більш як десять. Це навіть не зернятко маку, а порошинка! Щоб зрушити справу з місця, потрібні не мільйонні, а мільярдні кредити! І лише однією термомодерніза-цією справу не вирішиш!


Як вправити мізки тим операторам у котельнях та їх керівникам у Луцьку, які в надзвичайно теплі дні початку березня, не пригашували пальники в котлах, хоча на вуличних термометрах позначки сягали плюс 16—18 градусів, найвищого показника на цю пору за останні сімдесят років! Значить, комусь вигідно пускати тепло в повітря?!!


Цієї зими не мерзли. Тепла всім вистачило, але надто дороге воно було для більшості з нас. Сподіваємося, що за підтримки Держенергоефективності та місцевої влади вдасться здешевити плату за теплий комфорт. Поки що це доступно... лише обраним.

 

Волинська область.

ЦИФРА

Урядовою програмою «Теплий кредит» в Україні вже скористалося 664 ОСББ, які залучили понад 80 мільйонів гривень на проведення таких енергоефективних заходів, як утеплення фасадів, горищ, підвалів; встановлення приладів обліку води та тепла, багатозонних лічильників електроенергії, радіаторів опалення з терморегуляторами; заміна вікон на нові з енергозберігаючим склом; модернізація освітлення; облаштування ІТП...