Парламентська хроніка


Ранкове засідання 24 березня


Роботу народні обранці розпочали з години запитань до уряду.


Зокрема, голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін доповів про ситуацію в місті Балаклія (Харківська область), де нещодавно пролунали вибухи на складах боєприпасів.


Він повідомив, що завдяки своєчасному оповіщенню населення та оперативному залученню 74 автобусів вдалося у найкоротший термін евакуювати майже 230 тисяч осіб з міста Балаклія та дев’яти прилеглих населених пунктів, які розташовані в небезпечній зоні. Також вивезено 70 інвалідів та 860 людей похилого віку. Місцевими органами влади організовано триразове харчування евакуйованого населення, доставку води, продуктів та предметів першої потреби.

 

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

 

Павло Дзюблик, Андрій Река.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Для недопущення мародерства в цих населених пунктах патрулюють правоохоронні органи, охороняють газорозподільні станції та інші об’єкти інфраструктури. У Балаклійській райдержадміністрації цілодобово працює гаряча телефонна лінія.


За словами Миколи Чечоткіна, підрозділи ДСНС протягом позаминулої доби вилучили та знешкодили 74 вибухонебезпечні предмети та фрагменти боєприпасів на території Балаклеї та ліквідували 15 пожеж.


Також він розповів, що для запобігання надзвичайним ситуаціям у населених пунктах поблизу арсеналу від газопостачання від’єднано місто Балаклія, зупинено роботу 29 потенційно небезпечних об’єктів, 13 автозаправок тощо. Тимчасово припинено рух потягів через станцію Балаклія, спрямовано автомобільний транспорт в об’їзд зони надзвичайних ситуацій, закрито повітряний простір у радіусі 40 кілометрів.


«Ситуація на цей час у Балаклії є складною, вибухи на території арсеналу продовжуються, але їх інтенсивність значно зменшилася», — зазначив голова Держслужби з надзвичайних ситуацій.


Під час обстеження житлового сектору, за його словами, під зруйнованими конструкціями будинку знайдено загиблу жінку 1951 року народження, а внаслідок влучення снаряду в оселю отримала осколкове поранення голови жінка 1962 року народження.


Міністр культури Євген Нищук під час виступу зазначив, що нині відбувається робота над підвищенням інституційної спроможності міністерства, а також установ і закладів, які перебувають у сфері його впливу. Зокрема, створено управління стратегічного планування та сектору розвитку креативних індустрій, управління з питань мовної політики та літератури, сектор організації державних подій. Крім того, в міністерстві працюють три експерти, котрі допомагають у розробці та реалізації культурної політики.


Також урядовець поінформував, що наступного тижня буде оголошено конкурс на посаду директора Інституту книги та прийом заявок від кандидатів до складу його наглядової ради.


«Покладаємо величезні надії на Інститут книги. Сподіваємося, що його повноцінна діяльність може перетворити вітчизняну видавничу справу на культурну індустрію європейського зразка, сформувати єдиний книжковий ринок в Україні, забезпечити вільний доступ громадян до всіх сфер знань, відродити культуру читання», — сказав Євген Нищук.


А після ухвалення закону про державну підтримку кінематографії, за його словами, є всі підстави сподіватися на появу економічно самодостатньої і конкурентоспроможної на міжнародному рівні української галузі виробництва комерційного кіно і серіалів.


Відповідаючи на запитання народних депутатів, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що наша країна сьогодні має чітку сформовану програму досягнення енергетичної незалежності й здатна реагувати на всі енергетичні загрози.


Крім того, зазначив він, Кабінет Міністрів робить все можливе, щоб розв’язати проблему залежності енергетики від антрацитового вугілля з окупованих територій Донбасу в той час, як організатори блокади своїми діями лише завдають колосальної шкоди національній економіці.


«В Україні ведеться робота щодо заміни антрациту, щорічно зменшується залежність від цього ресурсу. Також модернізується енергетика шляхом її переведення на вугілля марки «Г», посилюється потужність атомної енергетики, реалізуються кроки щодо зниження споживання енергоресурсів», — зауважив прем’єр.


Також Володимир Гройсман нагадав, що Україна вже понад 500 днів живе без російського газу і збільшує власний видобуток блакитного палива.


А ще очільник уряду повідомив, що наступним кроком після підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень буде збільшення пенсій. «Це можливо зробити після відповідної реформи, що дасть можливість побудувати бездефіцитну, справедливу пенсійну систему та переглянути розмір виплат. Маю надію, що народні депутати її підтримують», — зазначив він.


Крім того, Володимир Гройсман пообіцяв внести до сесійної зали кандидатуру на посаду міністра охорони здоров’я, як тільки її визначить коаліція.


Щодо створення Служби фінансових розслідувань, за його словами, уряд розглянув напрацьований Міністерством фінансів відповідний проект закону та прийняв рішення направити його до Ради реформ. «Сподіваюся, документ найближчим часом буде розглянуто, а потім спрямовано до парламенту», — сказав прем’єр.


Також, поінформував він, на найближчому засіданні уряду Міністерство енергетики та вугільної промисловості представить стратегію модернізації шахт. «Треба змінювати умови праці шахтарів, підвищувати їхню безпеку, тоді матимемо можливість для запровадження нових технологій, добувати якісне вугілля за нормальною собівартістю», — наголосив Володимир Гройсман.


Після години запитань до уряду парламентарії не змогли скасувати результати голосування за зміни щодо е-декларування військових, а потім перейшли до оголошення депутатських запитів та різного.


Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться четвертого квітня.