Пожежники досі не можуть дістатися епіцентру загоряння у Балаклії. Як повідомили в Міноборони, частота вибухів на артилерійських арсеналах впала до одного за 15—20 хвилин, розпочато розмінування прилеглої території.

Фото ДСНС.

«З ранку було проведено авіарозвідку території для виявлення вогнищ загоряння. На місце події прибули інженерно-саперні підрозділи ЗСУ, вони почали розмінування території, що прилягає до майданчиків із озброєнням, і перебувають у готовності до розмінування складів», — заявив учора на брифінгу речник Міноборони Максим Праута.

Нагадаємо, в місті Балаклія Харківської області виникла пожежа на складі боєприпасів. Військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що трагедія сталася в результаті диверсії. «Допитано всіх установлених членів добового наряду... Робочою версією залишається диверсія», — сказав він, додавши, що технічна експертиза може тривати понад рік.

Як повідомив помічник начальника Харківського обласного управління ДСНС Ігор Лупандін, ситуація нині під контролем. «Уже можемо розпочати зачистку прилеглої території від уламків боєприпасів, що розлетілися і ще можуть відлітати на більш як десять кілометрів. Напередодні вдалося ліквідувати до 20 локальних пожеж. Там працює майже чотириста рятувальників від особового складу ДСНС, також долучаться додаткові сили з інших регіонів, зокрема збільшиться кількість піротехнічних груп. Вони разом з військовими саперами обстежуватимуть подвір’я, будинки, куди могли влучити снаряди», — розповів він.

Своєю чергою, голова Держслужби з надзвичайних ситуацій України Микола Чечоткін учора під час години запитань до уряду в парламенті повідомив, що  є жертви. «Під час обстеження житлового сектору під зруйнованими конструкціями будинку знайдено тіло жінки. Є внаслідок інциденту і постраждала — осколкове поранення голови дістала жінка 1962 року народження», — наголосив він.

Вл. інф.

 

ТИМ ЧАСОМ

Військові та рятувальники поки що скупо говорять про характер руйнувань в околицях, але за тією інформацією, яка просочується крізь оточення силовиків, — сильно зруйновано понад 10 приватних господарських будівель. Вибуховою хвилею і осколками боєприпасів значно пошкоджено покрівлі та вікна багатоповерхових і одноповерхових будинків, місцевої школи, залізничної станції, молокозаводу й інших будівель, розташованих неподалік арсеналу.

Лихо, як відомо, гуртує наш народ. Перший заступник харківського міського голови Ігор Терехов заявив, що Харків готовий прийняти евакуйованих з Балаклії.

«Ми визначили місця перебування людей. Це дитячі табори комунальних підприємств. Крім житла ми готові надати їм харчування, медикаменти, психологічну допомогу, — зазначив І. Терехов. — Надано також місця в казармах Харківського гарнізону».

Керівник облдержадміністрації Юлія Світлична заявила, що в області розгорнуто 24 евакуаційні пункти, куди доставляють усіх, хто не зміг залишити небезпечну зону самостійно або не має іншого місця проживання. Нужденних забезпечено продуктами та місцем для сну. Вона також зазначила, що в Балаклійському районі зосереджено всю необхідну техніку для гасіння пожежі. Не обійшлося й без того, щоб нагріти руки на цьому моторошному попелищі. На виїзді з Балаклії в перші години заповзятливі ділки підвищили ціну на бензин до 80 гривень за літр.

Микола КОСИЙ.

Харків.