Верховна Рада України за два пленарні тижні роботи ухвалила низку законів і документів, які є надзвичайно важливими для життя держави, її розвитку і зміцнення обороноздатності. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку) в інтерв’ю телеканалу «Рада».


Важливим кроком для України, за його словами, було «голосування всього парламенту за ратифікацію Угоди про зону вільної торгівлі України з Канадою». Він нагадав, що «ця Угода давно готувалась, і нарешті ми змогли вийти на фінальний документ, який відкриває для нашої держави величезний ринок збуту у країні, яка є однією з найбільш дружніх для нас». «Я інколи жартую, що Канада — одна з країн, яка далеко географічно від України і, водночас, найближча як союзник. Це зумовлено тим, що в Канаді величезна українська діаспора, і величезна кількість урядовців, парламентаріїв, громадських діячів і бізнесменів з українським корінням», — сказав А. Парубій.


Крім того, протягом першого пленарного тижня парламент ухвалив низку дуже важливих законів. Зокрема, «резонансний закон про заочне правосуддя, який дозволяє не тільки проти Януковича відкрити справу, а завершити її, незважаючи на те, що він перебуває за межами нашої країни».
Також розглядався блок питань щодо національної безпеки і оборони. Наразі «прийнято рішення про створення єдиного державного реєстру військовозобов’язаних».
А. Парубій вкотре наголосив, що ухвалення закону про підтримку місцевого самоврядування і створення нових об’єднаних громад був украй необхідним. «Цей закон дуже довго дискутувався. Була створена велика робоча група з його підготовки. Документ розблокував створення нових громад і надав можливість населеним пунктам, які знаходяться в різних районах за нинішнім адміністративним устроєм, об’єднуватися в одну громаду. По всій Україні чекали цього рішення», — зазначив Голова Верховної Ради. Водночас він акцентував увагу на законопроектах, які сприятимуть підтримці української кіноіндустрії.


Крім того, коментуючи позитивні результати другого пленарного тижня, Голова Верховної Ради України наголосив, що вони зумовлені новими формами роботи. «Важливим вважаю те, що я запровадив по середах зустрічі з головами парламентських комітетів. Це одна з рекомендацій з реформування парламенту. Впевнений, ці зустрічі матимуть велике значення», — сказав А. Парубій і констатував, що «лише протягом четверга ухвалено 18 законів у цілому».
А. Парубій повідомив, що на зборах з головами комітетів було вирішено «скласти план до кінця цієї сесії, щоб кожен голова комітету міг бачити і розуміти, коли його блок питань стоятиме в порядку денному».
Ще однією реформаторською пропозицією, за словами політика, було рішення ліквідувати перерву в пленарних засіданнях з 12.00 до 12.30, бо «коли йде інтенсивна робота, ця перерва охолоджує зал». А. Парубій зазначив, що запропонує ухвалити «такий законопроект, щоб у Регламенті скасувати цю перерву у вівторок і четвер».


Прес-служба апарату 
Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.