У райцентрі Черняхів на Житомирщині відбувся фестиваль-конкурс «Пісня єднає націю». Це вже втретє ветерани з шести районів області зібралися, щоб подарувати слухачам пісню, яка проймає до глибини душі. Такі фестивалі влаштовують за підтримки народного депутата України Павла Дзюблика (на знімку), який і є автором ідеї їх проведення.

 

— У кожному районі є ветеранський хоровий колектив, який співає не за гроші, а для душі, — каже він. — Люди гуртуються, співають, і їх мають бачити інші. Це приклад того, як можна жити не тільки заради матеріального. Ідея виникла тоді, коли на сході України почалися трагічні події, які, на жаль, тривають і досі. Завдяки таким колективам та їхнім пісням можна об’єднувати людей.
Це підтверджують самі учасники хорів. Різні за віком, професіями та життєвими поглядами, вони живуть заради творчості і не уявляють себе без колективу. Як, наприклад, Володимир Козаченко, учасник хору «Джерело» з райцентру Хорошів:
— Мені цього року виповниться вісімдесят. Але коли в нас оголошують перерви в репетиціях, то мені вдома не сидиться. Тягне туди, до свого колективу. Для мене важливі і пісні, і спілкування.
Валентині Скуратівській, учасниці хору «Ветеран» із Малина, скоро буде 76 років.
— Я хочу сказати людям, щоб вони співали. Все моє життя в хорі, бо це любов до пісні та спілкування з людьми, — каже вона.
Ніна Редчиць, учасниця хору «Золота осінь» з райцентру Черняхів, співає з іншими ветеранами вже 12 років:
— Я прийшла сюди одразу після виходу на пенсію, здається, вже на третій день. Ми всі — різних професій та характерів, але нас об’єднує пісня.
Оцінити виступи аматорських колективів приїхав народний артист України Юрій Градовський — він очолив журі. Зізнався, що визначити переможця було дуже складно. Ним став колектив «Ветеран» із Коростишева. На цьому фестивалі він відсвяткував свій ювілей — 30 літ із часу створення. Як зазначив керівник хору Іван Пенчев, з 1987-го тут змінилося два покоління:
— Нинішній склад створений шість років тому. Репетиції проводимо двічі на тиждень. Останнім часом до нас приходять люди, набагато молодші за перший склад. Тож усе ще попереду.


Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.


Житомирська область.