Після того як під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів чіткої відповіді на це запитання так і не вдалося отримати, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав керівництво Національного агентства з питань запобігання корупції добровільно подати у відставку.

«Те, що зараз відбувається в роботі Національного агентства з питань запобігання корупції, вже важко зрозуміти. Надходять численні скарги чиновників про те, що вони не можуть зареєструвати свою декларацію», — сказав прем’єр та запропонував голові НАЗК Наталії Корчак розповісти суспільству, що відбувається із системою е-декларування.

Оскільки свій виступ Н. Корчак розпочала зі слів, що скільки б вона не намагалася пояснити, «її б тут не почули», В. Гройсман поставив риторичне запитання, чи й справді вона вважає, що уряд не здатний зрозуміти ці пояснення?

Що ж розповіла голова НАЗК? Насамперед вона звернула увагу, що, відповідно до договору, управління системою е-декларування здійснює не НАЗК, а держпідприємство «Українські спеціалізовані системи», яке підконтрольне Держспецзв’язку. «Предметом цього договору є послуги з технічного забезпечення та адміністрування програмно-технічного супроводження програмного забезпечення єдиного Державного реєстру декларацій відповідно до технічних вимог. Що написано в технічних вимогах? Забезпечення безперебійного функціонування реєстру, оперативного усунення технологічних аварійних ситуацій та збоїв у роботі цієї системи», — повідомила вона та зазначила, що НАЗК не може виконати роботу, яку за договором мають виконувати «Українські спеціалізовані системи». «Ми так само пишемо листи і так само не отримуємо відповіді на поставлені питання», — додала вона та висловила припущення, що всі ці проблеми через те, що і сама НАЗК, і система — це «небажаний продукт для держави». На її думку, саме з тим, що напрямок запобігання політичної корупції — це єдиний напрямок, який сьогодні активізований, і пояснюється та критика, яка лунає на адресу самого агентства через технічні збої в роботі системи. «Все було б добре, якби не було політичної складової нашого реєстру, і в мене складається враження, що цей реєстр є «замовленим», і він просто не повинен функціонувати, як і не повинне функціонувати НАЗК», — заявила Н. Корчак та підкреслила, що агентство якраз «здатне і спроможне», але «просто небажане на цьому балу».

«Ви сядьте і зробіть свою роботу», — зупинив виступ голови НАЗК прем’єр, реагуючи на наступну репліку Н. Корчак, що агентство робить свою роботу, але її «не хочуть бачити», хочуть звинувати її у безтолковості та бездіяльності. «Ви самі не здатні організувати роботу вашого сайту і таким чином ви ставите усіх людей перед загрозою двох років тюрми. І таких людей сотні тисяч у нашій країні», — сказав він та додав, що насправді агентство «все, що могло тільки й валило, щоб вчасно не запустити цей процес». Глава уряду також нагадав, що 15 травня 2016 року провів спеціальну нараду за участі керівництва НАЗК, під час якої отримав клятвені запевнення, що система запрацює 15 серпня, але потім її аж у вересні ледве запустили. Декілька місяців тому керівника НАЗК також було запрошено на засідання уряду, щоб він активізував підготовку до другого етапу е-декларування. «Вам треба гроші — нате гроші. Ви хочете не з цим сервером працювати — купіть собі новий сервер, оголосіть тендер. У вас є 27 мільйонів, а вам треба 50 мільйонів — ми вам дамо 50 мільйонів. 100 — буде 100 мільйонів. Але дайте нормальне функціонування системи», — заявив прем’єр та підкреслив, що він же не може втручатися в роботу органу, який має спеціальний статус. «Замість звинувати у політичному тиску, візьміть і зробіть свою роботу, щоб люди мали можливість подати свої декларації, бо сьогодні вони не знають, що робити», — сказав він та зауважив, що найкращим у цій ситуації виходом була б заява про відставку.

Голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко у свою чергу повідомив, що після першого етапу декларування в реєстрі було збережено 115 тисяч декларацій, тоді як другий етап охоплює понад 1,5 мільйона декларантів. Він також запевнив, що реєстратор готувався до такого навантаження, але проблемою на сьогодні є низька швидкість передачі даних. «Фактично на сьогодні до реєстру подано 1 мільйон 349 тисяч декларацій та збережено майже 400 тисяч чернеток цих документів», — сказав він та зазначив, що проблеми виникли з 26 березня, коли кількість звернень до реєстру зросла до 50 тисяч одночасних звернень. Водночас він запевнив, що потужність комплексу дає змогу обслуговувати до 80 тисяч одночасних звернень. Але якщо це справді так, то чому ж ця система не працює? Щоб зменшити навантаження на систему впродовж останніх трьох днів, Л. Євдоченко запропонував звернутися до тих, хто, відповідно до закону, має подати декларації до 1 травня, щоб вони не пробували входити до системи до 1 квітня. Цю пропозицію також підтримав віце-прем’єр Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр Іванна Климпуш-Цинцадзе запропонувала, щоб Міністерство юстиції напрацювало механізм, який убезпечить від кримінальної відповідальності тих, хто з технічних причин не зможе подати свою декларацію. Зокрема, вона вважає, що в деяких випадках тимчасово могла б бути подана письмова декларація.

Міністр юстиції Павло Петренко також закликав декларантів, які мають заповнити декларації до 1 травня, дати можливість зробити тим, у кого визначений законом час спливає 1 квітня. Стосовно майбутньої роботи, то, на думку міністра, врятувати ситуацію може внесення змін до закону про НАЗК, які передбачатимуть призначення одноосібного керівника агентства, оскільки «колегіальність була помилкою». Також він вважає, що Верховна Рада може терміново ухвалити законопроект про скасування кримінальної відповідальності для тих 400 тисяч громадян, які через технічні проблеми не зможуть вчасно зареєструвати е-декларації та продовжити для них на деякий час термін внесення відомостей.

Оцінюючи роботу НАЗК, міністр юстиції сказав, що підтримує думку прем’єра про необхідність відставки керівництва агентства та повідомив, що пропонуватиме зміни до законодавства, які передбачатимуть швидке проведення конкурсу для перезавантаження НАЗК. Підбиваючи підсумки обговорення, В. Гройсман закликав керівництво НАЗК визнати свою відповідальність за проблеми із функціонуванням системи е-декларування, а не пробувати домішати сюди політику. «Це просто професійна непридатність, до якої намагаються нанести політику і все, що завгодно», — сказав прем’єр та нагадав, що керівник НАЗК отримує 101 тисячу гривень на місяць. «Я хочу, щоби людина, яка отримує 101 тисячу гривень, працювала на ефективному рівні», — підкреслив він та висловив переконання, що відповідальні особи у системі НАЗК, які не забезпечили належне функціонування системи е-декларування, мають залишити свої посади. «Я вам раджу всім зібратися сьогодні, написати заяву і піти у відставку», — сказав глава уряду.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

ДО РЕЧІ

Голова НАЗК Наталія Корчак, відповідаючи після засідання уряду на запитання, чи подаватиме вона у відставку, сказала, що не збирається цього робити. «А чому я маю йти у відставку», — запитала вона та ще раз підкреслила, що агентство не відповідає за адміністрування сайту НАЗК. «Комп’ютери не у нас. Управляє цією системою державне підприємство «Українські спеціалізовані системи», яке належить до Держспецзв’язку», — зазначила Н. Корчак

Водночас міністр юстиції Павло Петренко також зазначив, що мова може йти лише про добровільну відставку керівництва НАЗК, оскільки, відповідно до законодавства, уряд не має права його звільняти.