В Україні з 1 квітня запрацює нова програма безплатних ліків для людей із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу і бронхіальною астмою. За повідомленням прес-служби Кабміну, таку заяву зробив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на своїй сторінці у Фейсбуці.
«Гадаю, погодитеся зі мною, що найцінніше в житті кожного з нас — це здоров’я. З 1 квітня 2017 року ми запроваджуємо нову програму безплатних ліків для людей із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу і бронхіальною астмою», — зазначив він.
За словами В. Гройсмана, уряд працюватиме з місцевою владою для того, щоб інформація про цю програму надійшла до кожного українського громадянина, котрий потребує такої підтримки.
Чи ефективною буде політика реімбурсації, тобто відшкодування вартості ліків, чи готові лікарі забезпечувати пацієнтів необхідними рецептами, а аптеки отоварювати їх препаратами, покаже час. До слова, систему обіцяли запустити ще з 1 лютого, потім перенесли її старт на 1 квітня.
Щоб отримати ліки, пацієнт повинен звернутися до лікаря та отримати правильно виписаний рецепт, потім завітати до аптеки з позначкою «Доступні ліки». Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.
З усіх питань можна звертатись на урядову «гарячу лінію» 15-45.
У кожному аптечному закладі, що бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки», обов’язково має бути наявний найдешевший генерик (найдешевший препарат) та перелік цін відшкодування.
Аптека надає місцевій владі фінансовий звіт та документальне підтвердження продажу лікарських засобів, котрі підлягають відшкодуванню, та отримує повернення коштів із місцевих бюджетів протягом 15 робочих днів.

 

 

До переліку доступних ліків входять усі препарати з такими Міжнародними непатентованими назвами (МНН):


Серцево-судинні захворювання:
Аміодарон (Amіodarone).
Амлодипін (Amlodіpіne).
Атенолол (Atenolol).
Верапаміл (Verapamіl).
Гідрохлортіазид (Hydrochlorothіazіde).
Спіронолактон (Spіronolactone).
Фуросемід (Furosemіde).
Дигоксин (Dіgoxіn).
Еналаприл (Enalaprіl).
Ізосорбіду динітрат (Іsosorbіde dіnіtrate).
Карведилол (Carvedіlol).
Клопідогрель (Clopіdogrel).
Метопролол (Metoprolol).
Нітрогліцерин (Glyceryl trіnіtrate).
Симвастатин (Sіmvastatіn).
Бісопролол (Bіsoprolol).
Бронхіальна астма:
Беклометазон (Beclometasone).
Будесонід (Budesonіde).
Сальбутамол (Salbutamol).
Діабет ІІ типу:
Метформін (Metformіn).
Гліклазид (Glіclazіde).
Учора на запитання нашого кореспондента, чи знають вони про нововведення уряду, завідувачка аптеки Людмила Миколаївна люб’язно відповіла: «Ми знаємо про цю програму «Доступні ліки», але на сьогодні ще не маємо чіткого конкретного механізму, як вона працюватиме. У нас є керівництво мережі аптек, і, звісно, ми виконуватимемо їхні рішення. Ліків і вітчизняних, і імпортних достатньо, дефіциту немає».